CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico
Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico. Dat is een lichte daling in vergelijking met een jaar eerder. Toen was dat nog 6,8 procent (218.000).
Voor de bevolking als geheel bleef het risico in 2020 en 2021 gelijk op 5,4 procent. Bij werkenden daalde het armoederisico licht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar aanleiding van de nieuwste cijfers over het armoederisico in Nederland.
De lage-inkomensgrens lag in 2021 voor een alleenstaande op 1130 euro netto per maand. Voor een stel zonder kinderen was dat 1590 euro, en met twee minderjarige kinderen 2170 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen was die grens 1720 euro. De grens staat voor een vast koopkrachtbedrag dat jaarlijks wordt gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling.
Na een opleving in 2021 gingen de eigen inschattingen van de lage-inkomensgroep er dit jaar weer op achteruit. Het percentage dat geld zegt over te houden daalde van 24 procent in 2021 naar 20 procent in 2022; het percentage dat spaargeld moet aanspreken steeg van 17 naar 23 procent.
Ook de mensen uit huishoudens zonder armoederisico zijn dit jaar somberder over hun financiële situatie. Het percentage huishoudens dat geld overhoudt, daalde van 68 naar 63 en het percentage dat geld van de spaarrekening moet opnemen steeg van 8 naar 12. Verhoudingsgewijs is de hogere-inkomensgroep somberder over hun toestand dan de groep met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pensioen wordt steeds groener: ‘Want wat heb je aan een goed pensioen als de wereld onleefbaar is?’
De pensioengelden worden steeds groener belegd. Want wat heb je aan een goed pensioen als de wereld onleefbaar is? -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Nederlandse landbouw behaalt (door gestegen prijzen) dik exportrecord
De Nederlandse landbouw staat onder druk. Toch werd er in 2022 weer een exportrecord geboekt. Er werd voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd - een stijging van 17 procent ten opzichte van 2021. Dat kwam met name door hogere prijzen, melden Wageningen University en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Landbouw. -
29
Zo’n half miljoen huishoudens krijgen tot bijna 1600 euro compensatie
Huishoudens met een gedeelde aansluiting op zowel gas als elektriciteit kunnen dit jaar tot bijna 1600 euro compensatie krijgen voor de hoge energieprijzen. Dat plan is vandaag bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken om mensen die niet profiteren van het prijsplafond te compenseren.
-
'Financiële ademruimte voor diegenen die het hard nodig hebben, maar prijzen in supermarkt blijven hoog’
De financiële situatie van veel huishoudens zal er dit jaar beter uitzien dan in 2022. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat de koopkracht van sommige huishoudens ziet toenemen met ruim 8 procent. Toch blijft ook dit jaar onzekerheid boven de markt hangen over onder meer inflatie en de energierekening. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Gratis maandverband en tampons voor meisjes op school: ‘Hoe voorkom je geklier met de producten?’
Het Insula College Koningstraat pakt de zogenoemde ‘menstruatie-armoede’ aan. Bij drie Zwijndrechtse scholen hangt al in bijna elk damestoilet een kastje met gratis maandverband en tampons. Maar hoe voorkom je dat het materiaal ongebruikt aan de muur wordt geplakt? ,,In het begin was het hier echt een rommeltje.”