Winkelend publiek op de Kalverstraat in het centrum van Amsterdam.
Volledig scherm
Winkelend publiek op de Kalverstraat in het centrum van Amsterdam. © ANP

CBS: Consumentenvertrouwen flink gedaald sinds oorlog in Oekraïne

De stemming onder consumenten in Nederland is sinds de Russische inval in Oekraïne flink verder verslechterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakte de graadmeter waarmee het vertrouwen wordt gemeten bijna naar het laagste niveau ooit. Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager.

6 reacties

 • Ton Lucassen

  1 jaar geleden
  Zolang de overheid zijn zakken vult met de hoge energie en brandstof accijnzen en btw blijft er niet veel over in de portemonnee van de burgers
 • Hans de Laat

  1 jaar geleden
  Heel begrijpelijk, we hebben namelijk een overheid die niet eerlijk is en durft door te pakken. Steeds minder werkenden moeten alles opbrengen, er zijn geen woningen en ik hoor nergens de optie stop immigranteninstroom. Naast de vluchtelingen uit Oekraïne stromen er nog dagelijks honderden anderen binnen, mensen die hier komen voor een beter leven, en dat is begrijpelijk maar onhoudbaar. Je kunt ze niets bieden. Wees eerlijk en geef dat aan bij binnenkomst of eerder. Anders klapt alles in elkaar
 • A. Volmer

  1 jaar geleden
  De oorlog in oekraïne is het gevolg van het falen van de EU en de NAVO, het zijn nu juist deze twee organisaties waarin ik mijn vertrouwen in heb verloren. Graag een Nexit, uit de NAVO en bouw ons leger goed op met het geld wat wij op de EU besparen.
 • Marsono Somiro

  1 jaar geleden
  Mensen in financiele nood zonder auto's, hebben geen bal aan verlaging van accijnzen en hier en daar wat BTW ingrepen. Dat is voor de gegoede burgers alleen maar een extra zegen. Wat er moet komen zijn minimum loonsverhogingen, daaraan gekoppeld de AOW uitkeringen plus indexeringen. Voor allen nog een extra eenmalige uitkering per direct. Leegmaken die stikstofpot. Heeft geen enkele zin meer met de huidige Ukraine vervuiling. Hoe lang wordt dit wanbeleid van met name Rutte en Kaag nog geslikt?
 • H Peters

  1 jaar geleden
  Iedere keer als er internationale spelletjes worden gespeeld, worden de effecten op de burgers, die er helemaal niets aan kunnen doen, afgewimpeld. Of het nu de verkiezing van Trump is, Oekraïne, Covid, banken, etc. Als dat zo is geef dan die mensen minimaal de kans zichzelf in te dekken i.p.v. ze in zo veel zaken te verplichten (om ze daarna voor weet ik wat dan ook als grote groep te kunnen manipuleren). Alles is één politiek spel!