Volledig scherm
© anp

CBS: economie op niveau van voor de crisis

Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. De Nederlandse economie is daarentegen in het tweede kwartaal nauwelijks gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee is de economie nu min of meer terug op het niveau van voor de economische crisis, die zeven jaar geleden losbrak. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het herstel van de werkgelegenheid heeft zich in het tweede kwartaal verder doorgezet. Het aantal banen nam met 19.000 toe tot 9,9 miljoen en het aantal vacatures steeg met 6000 tot 131.000 stuks.

De economie groeide met 0,1 procent in het tweede kwartaal. De groei was daarmee wel aanzienlijk beperkter dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,6 procent werd gemeten. De Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 1,6 procent groter dan een jaar eerder.

Maar volgens Peter Hein van Mulligen, de hoofdeconoom van het CBS, hoeven ons geen zorgen te maken. ,,Dat de economische groei afgelopen kwartaal tegenviel, heeft eigenlijk maar één oorzaak en dat is het besluit van de overheid om de gaswinning verder terug te schroeven. In de kern gaat het nog steeds goed en het ingezette herstel zet door.''

Gasproductie
De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Hierdoor daalde de export van gas, terwijl de invoer steeg.

Volgens het CBS bleef het economische beeld verder gunstig, met positieve bijdrages van de consumptie, de investeringen en de export.

Dankzij de lichte verbetering van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt durven consumenten weer meer uit te geven. Daarbij namen vooral de uitgaven aan elektrische apparaten en meubels toe. Bedrijven gaven meer uit aan machines, telecommunicatie en software. Ondernemers werden daarbij positiever over de toekomst en voerden de bezetting in hun fabrieken en bedrijven op tot het hoogste peil sinds 2008.