CBS: energienota wel degelijk honderden euro’s duurder
In tegenstelling tot wat het kabinet claimt, betalen Nederlanders dit jaar wel degelijk fors meer voor gas en licht. Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt, heeft het CBS becijferd. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar.
De stijging van de energiekosten zorgt al enkele maanden voor veel reuring. Door hogere belastingen en stijgende tarieven is een gemiddeld gezin 360 euro meer kwijt dan afgelopen jaar, becijferde online vergelijker Gaslicht.com begin december voor deze site. Pricewise.nl kwam uit op een stijging van 327 euro.
Dat is onzin, reageerde het kabinet medio december in de Tweede Kamer op vragen van de PVV. De berekeningen deugen niet, vertelde staatssecretaris Mona Keijzer (EZ). Prijsvergelijkers zouden het gas- en stroomverbruik van Nederlanders véél te hoog inschatten. Zelf zei de bewindsvrouw zich te baseren op ramingen van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).
Reacties op sociale media vertelden ondertussen een heel ander verhaal. Veel Nederlanders hadden inmiddels bericht gekregen van Nuon, Eneco of Essent. ,,Mijn maandelijkse voorschot gaat vanaf januari met drie tientjes omhoog’’, meldden talloze mensen boos.
Nieuwe cijfers van het CBS logenstraffen de bewering van de staatssecretaris definitief. Huishoudens betalen dit jaar gemiddeld 334 euro meer voor gas en licht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Was een gemiddeld gezin vorig jaar 1740 euro kwijt, dit jaar is dat 2.074 euro.
Perspectief
De toename van 334 euro is vrijwel exact het bedrag dat Pricewise voorspelde en ligt dicht bij de berekening van Gaslicht.com. Inmiddels bestaat de totale energierekening in 2019 voor 47 procent uit belastingen. Dat was vorig jaar 45 procent.
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen noemt de stijging opvallend, maar plaatst deze tegelijkertijd in perspectief. ,,Drie tientjes meer per maand meer is natuurlijk best veel geld. Tegelijk zijn de energieprijzen afgelopen tien jaar minder hard gestegen dan de consumentenprijzen.’’
Verder lezen na de graphic
Niet foppen
Het CBS gaat in zijn berekening uit van een gelijkblijvend verbruik van 3.034 kilowattuur stroom en 1.466 kuub gas. Een strengere of zachtere winter is niet meegenomen, net als de aanschaf van energiezuinige apparaten of het nemen van isolerende maatregelen. Staatssecretaris Keijzer rekende met een veel lager verbruik van 2.500 kilowattuur elektriciteit en 1.100 kubieke meter gas.
Volgens Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com, laten Nederlanders zich niet foppen. Volgens de Groninger rekent het kabinet juist met onrealistisch lage verbruikcijfers. ,,Het gemiddelde dat het kabinet hanteert past niet bij een normaal driepersoonshuishouden’’, zei hij afgelopen december. Daardoor lijkt de stijging bij het kabinet veel lager dan die in werkelijkheid is.
Dat Nederlanders geschrokken zijn, blijkt ook uit de nieuwe overstapcijfers. Sinds Prinsjesdag switchen huishoudens massaal naar een goedkopere energieleverancier, zo bleek afgelopen week. Zo valt tot wel 300 euro per jaar te besparen. Een flink deel van de prijsverhoging kan zo worden gecompenseerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
CNV: pensioenlozen kosten belastingbetaler 5 miljard per jaar
Mensen die geen pensioen opbouwen kosten de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks 5 miljard euro. Dat berekende vakbond CNV. Volgens de bond vallen veel van die mensen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vanwege de armoedeval terug op toeslagen voor zorg en huur om rond te komen. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Energierekening wordt volgend jaar 360 euro hoger
Stijgende tarieven en fors hogere belastingen drijven de energienota komend jaar omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen, becijfert energievergelijker Gaslicht.com. -
Recordaantal Nederlanders stapt over naar goedkoper energiebedrijf
Nederlanders kiezen vanwege fors stijgende energiekosten massaal voor een goedkopere energieleverancier. Online prijsvergelijkers zien sinds Prinsjesdag recordaantallen overstappers. Toezichthouder ACM bevestigt dit en zegt dat 1,4 miljoen Nederlanders vorig jaar zijn geswitcht.
-
PREMIUM
Zo wil Duitsland zonder Russisch gas de winter doorkomen
De gascrisis tussen Duitsland en Rusland lijkt te escaleren. Als reactie op een mogelijke Russische gasstop kondigde de Bondsregering in Berlijn de alarmfase af, uit vrees voor een gastekort deze winter. Vijf vragen over deze kwestie. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
TikTok op de vingers getikt: toezichthouders dwingen tot beter onderscheid reclames
TikTok moet van Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse ACM, voortaan heel duidelijk maken wat nu precies reclame is en wat niet. Het videoplatform, waarop vooral jongeren filmpjes delen, is op de vingers getikt omdat dit onderscheid niet helder was.