Volledig scherm
© anp

CBS: Gelderland is de rijkste provincie van Nederland

Gelderland is de rijkste provincie in Nederland. De provincie had eind 2014 een eigen vermogen van ruim 4,7 miljard euro. Zeeland heeft van de provincies met 139 miljoen euro het minste geld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verschillen zijn grotendeels ontstaan in 2009 na de verkoop van aandelen van de energiebedrijven Essent en Nuon. De aandelen zijn in dat jaar met winst verkocht voor een bedrag van ruim 13 miljard euro. Alleen de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht hadden hier geen aandelen in. Zeeland heeft als eigenaar van Delta overigens nog de mogelijkheid om een energiebedrijf te verkopen.

Het eigen vermogen van alle provincies samen daalde in 2014 voor het derde jaar op rij. Eind 2014 bedroeg het totale eigen vermogen van de provincies 15,9 miljard euro. Dit is ruim 0,8 miljard euro minder dan een jaar eerder. De provincie Gelderland had een jaar eerder nog ruim 5 miljard euro in kas.

Sinds 2011 hebben provincies bijna 1,6 miljard euro ingeteerd op hun reserves.

Verkeer en natuur
Provincies gebruiken de eigen gelden onder meer om de negatieve resultaten op beleidsterreinen te dekken. In 2014 wendden de provincies het eigen vermogen vooral aan voor verkeer en vervoer en natuur- en recreatiegebieden. Tevens is het eigen vermogen aangesproken om de lagere ontvangsten uit het provinciefonds op te vangen. Het provinciefonds is één van de grootste bronnen van inkomsten voor de provincies.