Volledig scherm
© ANP XTRA

CBS: ouderen eindelijk massaal op internet

Shoppen, tv kijken, bankieren, krantenlezen. Nederlanders zijn de afgelopen tien jaar bijna alles online gaan doen. Ouderen weten bovendien eindelijk het wereldwijde web massaal te vinden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Quote

Ruim driekwart van de Nederlan­ders koopt regelmatig online. Tien jaar terug was dat slechts de helft

Centraal Bureau voor Statistiek

Ruim driekwart van de senioren tussen de 65 en 75 jaar is inmiddels dagelijks op internet, tegen minder dan de helft (43 procent) in 2005. 

Het aantal Nederlanders dat regelmatig online koopt steeg van de helft van alle mensen in 2005 naar 77 procent vorig jaar.

Online radio luisteren en uitgesteld tv kijken explodeerde van 26 procent tien jaar geleden naar 63 procent. De krant leest zes op de tien mensen inmiddels wel eens online. Een decennium terug was dat slechts 35 procent. Internetbankieren doet bijna 9 op de 10 mensen (was 3 op de 10).

Al met al zijn we binnen een decennium het internet bij véél meer facetten van ons leven gaan betrekken, concludeert het CBS op basis van onderzoek onder 4500 Nederlanders tussen de 12 en 74 jaar. Negen van de tien Nederlanders is dagelijks op het internet te vinden, of dat nu op een desktop pc, een smartphone of een ander device.

Oorzaak van het fors toegenomen internetgebruik is de beschikbaarheid van supersnel breedband internet.

Mobiel internet
Vrijwel alle Nederlandse huishoudens, bijna 96 procent, beschikt nu over een razendsnelle verbinding, waarmee ons land in de wereldtop zit. Een decade terug was dat slechts de helft. Ook het aantal internetaansluitingen steeg, zei het met een toename van zeventien procent beduidend minder hard.

Inmiddels hebben 8 op de 10 mensen een mobiel met internet, dat was in 2005 nog geen 1 op de tien. Het CBS constateert verder dat het internet steeds vaker via de mobiel, tablet en smarphone verloopt. Dat gebeurde 'vroeger' vooral op de thuis- en werk-pc.

Opmerkelijke cijfers publiceert het CBS ook over het stroomgebruik in Nederland door ICT. Waar in alle grote steden het stroomgebruik door ICT afgelopen jaren daalde, groeide het verbruik in Amsterdam met liefst 15 procent.

Internet Exchange
Oorzaak is de aanwezigheid van internetknooppunt de Amsterdam Internet Exchange en het steeds grotere aantal aan ICT-bedrijven en datacenters die dat aantrekt.

Van alle elektra die ICT-bedrijven in Nederland gebruiken slurpt de provincie Noord-Holland 43 procent op. Ook in Groningen is een sterke toename zichtbaar door de komst van enkele grote datacenters.