Volledig scherm
estadio elche stadionFoto estadiosdefutbol © estadiosdefutbol

Chaos compleet: Spaanse voetbalclub ontkent overname door Nederlands bedrijf opnieuw

Het is hoogst onzeker of het Limburgse bedrijf Libereum eigenaar wordt van de Spaanse voetbalclub Elche CF. José Sepulcre, belangrijk aandeelhouder van de club, zegt dat het cryptobedrijf zijn verplichtingen niet is nagekomen. Een eerdere overeenkomst zou daardoor 'waardeloos’ zijn.

Sepulcre, voormalig voorzitter van de club, doet zijn uitspraken tegenover de lokale site Alicante Plaza. ,,Libereum heeft geen zeggenschap over Elche. Ze hebben beloofd te betalen, maar dat hebben ze niet gedaan.” De Spanjaard ontkent niet dat hij afgelopen najaar onder toeziend  oog van de notaris in Valencia een overeenkomst sloot met de Limburgse ondernemers. Die is volgens Sepulcre echter niet meer geldig.

Volledig scherm
Het logo van Libereum © Libereum Facebook

Libereum is een start-up uit Limburg die vorig jaar de publiciteit zocht met plannen om voetbalclubs te kopen. In Nederland werd gesproken met Roda JC en naar verluidt ook met FC Den Bosch, maar dat leidde niet tot een akkoord. Eind december werd de overname van het Spaanse Elche aangekondigd. 

Meteen daarna al ontstond onduidelijkheid. Elche, dat in Spanje actief is op het tweede niveau, ontkende de overname binnen de kortste keren. Uit een reconstructie van deze site bleek dat Libereum voor zijn beurt had gesproken, en dat de overname allesbehalve rond was. Het Limburgse bedrijf sloot wel een deal met ex-voorzitter Sepulcre, maar die was op dat moment nog in een fel gevecht verwikkeld om de macht binnen de club – en is dat nog steeds.

Afronden

De overeenkomst tussen Sepulcre en Libereum is nu dus niks meer waard, aldus de Spanjaard. Cem Kumlar, de man achter Libereum, zegt verrast te zijn door de publicatie. Hij zegt dat het ‘niet klopt’ wat er in de Spaanse media staat. ,,Wij zijn gewoon die deal aan het afronden.” Kumlar stelt dat er inmiddels een deal is 'die alleen nog maar op papier hoeft te worden gezet’. Er is volgens hem ‘tevredenheid bij alle partijen’. ,,Richting woensdag kunnen we er wat meer mee naar buiten treden.”

Kumlar stelt dat de oorspronkelijke deal, waarnaar Sepulcre verwijst, stuk liep omdat Libereum niet – zoals de Limburgers dachten – de aandelen van Elche kregen, maar rechten op die aandelen. Dat zou nu worden hersteld. Een woordvoerder van het bedrijf meldde eerder ook dat een Spaanse advocate er met bijna 800.000 euro van Libereum vandoor was gegaan, en dat de deal daarom vertraging opliep. 

Investeren

Terwijl onduidelijk is of Kumlar & co de boel nog vlotgetrokken krijgen, kunnen geïnteresseerden wel nog steeds geld investeren in het bedrijf. In ruil daarvoor krijgen ze zogenaamde libers. Dat zijn cryptomunten, die gebruikt moeten gaan worden in het stadion van Elche en bij andere clubs die Libereum overneemt. Momenteel heeft het bedrijf echter nog geen club in bezit.

In chatgroepen waarin liber-investeerders zich verzameld hebben, wordt de bedrijfsleiding inmiddels om opheldering gevraagd. Toezichthouder AFM waarschuwde de afgelopen jaren herhaaldelijk voor zogenaamde ICO's (Initial Coin Offering, ofwel crowdfundingprojecten binnen de fintech- en blokketenindustrie, red.)  die volgens de toezichthouder het risico vaak volledig bij de investeerder leggen. 

Volledig scherm
Het logo van voetbalclub Elche. © Elche