China slaat terug in handelsstrijd met VS
Als reactie op de aankondiging van hogere Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen hebben de Chinezen hun munt gedevalueerd tot het laagste peil in elf jaar. Ook mogen Chinese overheidsbedrijven geen Amerikaanse landbouwproducten meer invoeren. De angst onder beleggers voor een verdere escalatie groeit.
Delen per e-mail
Met twee tegenmaatregelen laat China de Amerikaanse president Donald Trump weten niet met zich te laten sollen. Voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 mag de renminbi nu onder de symbolische grens van 7 renminbi per Amerikaanse dollar zakken.
Een strategisch besluit van de centrale bank van China, want met een zwakkere munt - die deels wordt gecontroleerd door de overheid - worden Chinese producten in het buitenland goedkoper. Een tegenmaatregel die tegen het zere been is van Trump. De Amerikaanse president verwijt Peking al langer dat het zijn munt manipuleert om zo de export een zetje in de rug te geven.
Maar een zwakkere munt is niet het enige middel waarmee Peking Trump op zijn plek denkt te kunnen zetten. Ook kondigde het aan om de invoer van Amerikaanse landbouwproducten op te schorten. Nóg een pijnlijk punt voor Trump, want in juni hadden de Chinezen nog toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten te zullen importeren. Trump ziet de landbouw als een belangrijk wapen in zijn verkiezingsstrijd.
Taks
Dat China de belofte van een hogere invoer van landbouwproducten niet nakwam, was voor Trump een van de redenen om afgelopen donderdag een nieuwe ronde importheffingen aan te kondigen. Vanaf september komt er 10 procent taks op 300 miljard dollar aan Chinese goederen, waaronder laptops, smartphones, kinderkleding en speelgoed.
Met Trumps aankondiging en de tegenzet van de Chinese president Xi Jinping is de handelsoorlog in een nieuwe fase beland. In juni sloten de twee op de G20-top in Japan nog een ‘wapenstilstand’. De Amerikaanse president beloofde toen nog dat hij de importtarieven voor China ‘voorlopig’ niet zou verhogen, omdat de gesprekken tussen de twee landen zouden worden hervat.
Dat het tij nu is gekeerd, maakt beleggers zenuwachtig, zo is te zien op de aandelenmarkten wereldwijd. Beleggers laten Aziatische aandelen vallen en vluchten naar veilige havens als goud, de Japanse yen en Amerikaanse obligaties. Ook vandaag kleurden de Europese markten rood, nadat vrijdag de aandelen al met meer dan 3 procent daalden, de slechtste prestatie van het jaar. Ook in New York openden de aandelenbeurzen stevig in de min.
Tsunami
De markt lijkt niet erg gerust op een goede afloop. De Duitse bank Commerzbank verwacht dat het besluit van de centrale bank van China om de Chinese munt te verzwakken ook andere Aziatische munten zal doen devalueren. ,,Er zit een tsunami aan te komen”, zei een econoom van de bank tegenover The Financial Times. ,,Het is een van de slechtst denkbare scenario’s”, reageerde Michael Every, hoofd Aziatische aandelen bij Rabobank in Hongkong.
De handelsoorlog begon ruim een jaar geleden en raakt beide landen financieel. Het Internationaal Monetair Fonds noemde de heffingen die de VS en China over en weer hebben ingevoerd ’zorgelijk’ en ‘een bedreiging voor investeringen en groei wereldwijd’. Het zou volgens het IMF een verlies betekenen van 445 miljard dollar (bijna 400 miljard euro) voor de wereldeconomie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproep Ben jij een open boek? Deelnemers gezocht voor de rubriek Geld&Geluk
-
Trump heeft The Beast, Rutte een Koga van 1300 euro
Bij fietsenmerk Koga regende het reacties nadat premier Mark Rutte afgelopen week niet met de dienstauto, maar op zijn donkergekleurde Koga naar paleis Huis ten Bosch reed om het ontslag van zijn kabinet in te dienen bij koning Willem-Alexander. ,,Hij is onze vaandeldrager.’’ -
PREMIUM
Miljoenen pensioenen in gevaar: ‘Kans op kortingen wordt heel reëel’
De pensioenen van miljoenen Nederlanders zijn in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen op vele pensioenen, waarschuwen ABP en PMT, twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
-
Toeslagenaffaire Rutte: ‘Bijna eens over reactie toeslagrapport, niet gesproken over politieke consequenties’
Het kabinet komt vrijdag met de reactie op het rapport over de toeslagenaffaire. Dat zei minister-president Mark Rutte gisteravond na afloop van de extra ministerraad. Daarin is volgens hem niet gesproken over de vraag of het kabinet aan kan blijven. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Nieuw in de Rotterdamse haven vanwege de brexit: een keurpunt voor paarden en kuikens
Na lang soebatten heeft de Rotterdamse haven nu een keurpunt voor levende dieren. Het keurpunt is belangrijk vanwege de brexit. Paarden die voor races en de fok van en naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten sinds het vertrek van de Britten uit de Europese Unie een keuring ondergaan.