Chinese agent met AI-bril screent supersnel burgers
De Chinese politie test een nieuw soort veiligheidscamera uit. Via een speciale bril screenen agenten nummerplaten en automobilisten, die realtime door een database van verdachten worden gehaald. Op termijn wil China technologisch in staat zijn om elke burger binnen drie seconden te identificeren.
Delen per e-mail
Agenten die via een speciale bril contact kunnen maken met een computer en meteen 'zien' of ze met een verdacht persoon te maken hebben: het lijkt misschien een fragment uit een sf-film, maar in Peking wordt er al mee geëxperimenteerd. Agenten stonden de afgelopen dagen met zogeheten AI-brillen langs een van de snelwegen in Peking te posten.
De brillen maken via kunstmatige intelligentie (AI) verbinding met een database van verdachte figuren; bij een match zien de agenten een rood waarschuwingssignaal in hun bril. Deze nieuwe veiligheidsmethode werd afgelopen week getest tijdens het jaarlijkse Chinese Volkscongres in de Chinese hoofdstad.
Technologie
Helemaal nieuw is het niet. Het land zet al langer in op moderne technologie om de ‘staatsveiligheid’ te verhogen. Onder president Xi Jinping wil China de technologieën van artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en big data op een hoger plan brengen.
Het land telt nu al zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Dat zou dan ongeveer neerkomen op bijna één camera per twee burgers. Het uiteindelijke streven zou zijn om elke burger binnen de drie seconden te kunnen identificeren.
Critici vrezen dat China een bewakingsstaat wordt, waarin dissidenten het nog harder te verduren krijgen. Volgens experts is dat een ernstige inbreuk op de privacy en mensenrechten.
Volgens de fabrikant van de AI-brillen, LLVision, hoeven de burgers zich geen zorgen te maken. De overheid zou de brillen alleen inzetten voor 'nobele doeleinden', zoals het in de kraag vatten van verdachten en voortvluchtigen.
Privacy
In de provincie Xinjiang maakt de overheid nu al gebruik van gezichtsherkenningscamera’s. Bijna de helft van de bevolking daar is Oeigoer, een moslimminderheid die gewantrouwd wordt.
Van de inwoners verzamelde de overheid, zonder hun medeweten, al persoonlijke gegevens als irisscans, vingerafdrukken en bloedtypes. In 2016 werd ook gestart met het aanleggen van een database van stemmen. Handig bij het afluisteren van telefoongesprekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hema wordt hard geraakt: ‘Lockdown niet zonder gevolgen’
Tien miljoen euro verlies. Per week. Dat tikt aan bij Hema en daarom heeft het warenhuis besloten alle bestellingen die tot half april zijn gedaan, op te schorten. De enorme voorraden zijn niet alleen voor Hema een groot probleem. ,,Er is sprake van een ketencrash, met nauwelijks nog in- en uitstroom.’’ -
PREMIUM
De Markthal, het Rijksmuseum en De Kuip? Dit bouwbedrijf tekende voor deze monsterklussen
In het oude weeshuis aan de Spieringstraat in Gouda komen appartementen en een luxe hotel. Die verbouwing is in handen van J.P. van Eesteren. Het Goudse bedrijf was eerder verantwoordelijk voor bekende, iconische bouwwerken. -
rechtbank Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
-
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
Grote staking bij metaalbedrijven in Rotterdamse regio: personeel IHC, Fokker en Damen legt werk neer
Honderden medewerkers in de regio’s Rotterdam, Alblasserwaard en Drechtsteden leggen donderdag voor 24 uur het werk neer. Dat kondigen de vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen aan. -
Duitser heeft nog twee kansen om 180 miljoen aan bitcoin niet kwijt te raken
Stefan Thomas staat voor een groot dilemma: hij versleutelde een harde schijf waar voor 180 miljoen euro aan bitcoin op staat en is het wachtwoord vergeten. De Duitser heeft nog maar twee kansen om dat alsnog te raden. Anders kan hij fluiten naar zijn fortuin.