Chinese projectontwikkelaar Evergrande betaalt op de valreep rente: Duitse schuldeiser wil faillissement
UPDATEVastgoedontwikkelaar China Evergrande Group lijkt op het nippertje wanbetaling te voorkomen. De onderneming die gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro zou alsnog rentebetalingen hebben overgemaakt. De Duitse schuldeiser DMSA (Deutsche MarktScreening Agentur) liet eerder vandaag weten het concern failliet laten verklaren.
Klanten van het internationale clearingbedrijf Clearstream, hebben achterstallige rentebetalingen ontvangen op drie obligaties in Amerikaanse dollars uitgegeven door Evergrande, aldus een woordvoerder van Clearstream. Twee investeerders die twee van de obligaties bezitten bevestigden dat zij de betalingen hebben ontvangen. Zij meldden dat aan persbureau Bloomberg op basis van anonimiteit omdat ze niet gemachtigd waren om in het openbaar te spreken.
Beleggers waren in afwachting of de in opspraak geraakte ontwikkelaar de rentebetalingen van in totaal 148,1 miljoen dollar zou doen voor het einde van de 30-daagse aflossingsvrije periode op woensdag. Evergrande miste de eerste betalingstermijnen vorige maand. Het gaat om een drietal leningen met vervaldatum 2022, 2023 en 2024.
Problemen
De vastgoedgigant stond op het punt in oktober in gebreke te blijven. Maar het bedrijf wist dit te voorkomen. Dat alsnog geld is overgemaakt betekent niet dat de crisis bij de grootste uitgever van junkbonds in Azië voorbij is gelet op de schuldenberg van het concern. Ook een reeks andere ontwikkelaars zijn in de problemen geraakt. De problemen hebben zich zelfs verspreid naar andere delen van de kredietmarkt.
Maandag zeiden twee houders van andere obligaties van Evergrande dat ze nog geen betaling hadden ontvangen voor leningen die zaterdag officieel opeisbaar waren. Ook hier geldt een aflossingsvrije periode van 30 dagen voordat een gemiste betaling als een wanbetaling wordt beschouwd. Evergrande heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.
Domino-effect
Chinese autoriteiten proberen de gevolgen van de bredere crisis op de vastgoedmarkt te beperken. Evengoed blijven er zorgen. De Duitse schuldeiser DMSA (Deutsche MarktScreening Agentur) meldde eerder dat Evergrande failliet wil laten verklaren. DMSA is een Duitse marktonderzoeker die zelf obligaties Evergrande houdt. Het roept ook andere betrokken investeerders op zich aan te sluiten bij de aanvraag.
De vrees bestaat dat het omvallen van Evergrande een domino-effect kan veroorzaken in de Chinese vastgoedwereld en daarbuiten. Verschillende andere Chinese vastgoedontwikkelaars misten de afgelopen tijd al deadlines voor het aflossen van schulden. De Chinese overheid en de centrale bank van het land hebben aangegeven ervoor te zullen zorgen dat eventuele faillissementen geen bedreiging vormen voor het hele financiële systeem.
DSMA stelde in een studie vast dat het faillissement van Evergrande uiteindelijk zou kunnen leiden tot een ‘Great Reset’, dat wil zeggen de definitieve ineenstorting van het financiële systeem. Om als schuldeiser het faillissement van het bedrijf te kunnen aanvragen, investeerde DMSA zelf in Evergrande-obligaties, Daarvan verliep de aflossingsvrije periode op 10 november.
Cross-default
Bijzonder problematisch voor Evergrande is dat alle 23 uitstaande obligaties een zogeheten cross-default clausule hebben. ,,Dit betekent dat als één van deze obligaties in gebreke blijft, alle 23 uitstaande obligaties automatisch de status ‘default’ hebben”, weet DMSA-analist Marco Metzler.
Om een faillissement vast te stellen, moet een insolventieaanvraag worden ingediend bij de rechtbank. Dit kan zowel door het bedrijf zelf als door een of meer schuldeisers van het bedrijf. En dat is precies wat nu staat te gebeuren. DMSA voert ook al gesprekken met andere investeerders en hoopt dat die zich bij de faillissementsaanvraag aansluiten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Veel failliete bedrijven ontvingen eind 2021 nog coronasteun
Een aanzienlijk deel van de bedrijven die in de eerste drie maanden van 2022 failliet gingen, ontving daarvoor nog coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 44 procent van de faillissementen in het voorbije kwartaal uitgesproken bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 financiële steun kreeg vanwege de coronapandemie. -
33
Gevoelige verliezen cryptovaluta: ‘Die 20 procent rente is natuurlijk te mooi om waar te zijn’
Het was gooi- en smijtwerk op de cryptomarkt deze week. Bitcoin en andere cryptomunten leden gevoelige koersverliezen. Beleggers zagen de waarde van hun beleggingen met miljarden dalen. -
Chinese vastgoedreus Evergrande doet langverwachte rentebetaling
Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft vrijdag langverwachte rentebetalingen gedaan, melden Chinese staatsmedia. Bronnen bevestigen aan persbureaus Reuters en Bloomberg dat het geld enkele dagen voor de deadline van 23 oktober inderdaad is overgemaakt. -
Handel aandelen Evergrande stilgelegd op beurs Hongkong
De noodlijdende projectontwikkelaar China Evergrande Group staat op het punt om iets meer dan de helft van zijn belang in zijn vastgoeddivisie te verkopen aan het eveneens Chinese Hopson Development. De deal zou het financieel geplaagde Evergrande omgerekend 4,3 miljard euro opleveren. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times, nadat de handel van zowel de aandelen Evergrande als Hopson was stilgelegd.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Universele lader tablet en smartphone eind 2026 realiteit
De universele lader voor smartphones, tablets, digitale camera’s en een reeks aanverwante elektronica is een stap dichterbij. Het Europarlement is klaar voor onderhandelingen met de lidstaten en wil de eenheidslader uiterlijk eind 2026 op de markt. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.