Claimclub wil ook incassokosten terugzien van telecombedrijven
De strijd om compensatie voor de 'gratis' mobiele telefoons die telecombedrijven jarenlang bij abonnementen verstrekten, verhardt zich. Stichting Consument & Telecomsector eist dat consumenten nu ook eventueel betaalde incassokosten terugkrijgen.
Mobiele abonnementen zijn al jaren de grootste probleemschuld onder jongeren
Het gratis mobieltje was lange tijd gemeengoed bij all-in-abonnementen, providers verkochten er sinds de eeuwwisseling 10 tot 20 miljoen van. De Hoge Raad maakte hier in juni 2014 een einde aan. Volgens de hoogste rechter is zo'n toestel in feite een lening, waarvoor strenge regels van consumentenbescherming gelden.
Later oordeelde de Hoge Raad dat consumenten hun abonnement deels mogen ontbinden. Ze moeten dan wel hun toestel terugsturen. Volgens Consument & Telecomsector (ConTel) en het concurrerende ConsumentenClaim gaat het al snel om 400 tot 500 euro compensatie per toestel. Beide willen geld zien en ze hebben inmiddels samen ruim 12.000 Nederlanders achter zich staan.
ConTel maakt nu bekend ook incassokosten terug te eisen die bij cliënten met telefoonschulden in rekening is gebracht. ,,In Nederland is het niet toegestaan om bij een aflossingsachterstand op een krediet incassokosten te rekenen", zegt Don Ceder, woordvoerder van ConTel.
,,Mobiele abonnementen zijn al jaren de grootste probleemschuld onder jongeren. Ook veel andere Nederlanders kampen met telefoonschulden doordat telefoonproviders hen naar nu blijkt ten onrechte een lening hebben verstrekt. Het is een weloverwogen beslissing geweest van mobiele aanbieders om op deze wijze winst te maken ten koste van kwetsbare mensen."
Hoe hoog de terug te eisen incassokosten bedragen verschilt per persoon. ,,De incassokosten bedragen doorgaans 15 procent van het totaalbedrag", stelt Ceder, die uitgaat van 50 tot 200 euro per geval naast de telefoonkosten.
Compensatie
Zowel ConTel als ConsumentenClaim is in gesprek met KPN, T-Mobile, Vodafone en hun incassobureaus over compensatie. Komen die niet over de brug dan dreigen beiden met de rechter.
Al met al dreigt een miljoenenclaim voor de providers vanwege de 'afzetabonnementen'. Theoretisch zelfs een eis van honderden miljoenen of meer. Als 2 miljoen Nederlanders zouden meedoen, zijn bedragen van een miljard mogelijk.
Nu ConTel zich richt op het bijstaan van mensen met schulden, zal het niet zo'n vaart lopen. Ook bij ConsumentenClaim lijken schuldenaren in de meerderheid.
De providers worden zenuwachtig. Eerder meldde deze krant al dat diverse incassobureaus hun incassotrajecten voor mensen met telefoonschulden hebben stilgelegd. Zij onderzoeken de uitspraak van de Hoge Raad. Verder geeft Lindorff, incasssobureau van onder meer KPN, schuldenaren zo'n 500 euro mindering op hun schuld in ruil voor hun smartphone.
Ceder is beslist: ,,De telecomproviders dienen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te veel betaalde bedragen terug te geven aan de rechtmatige eigenaar."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU bant witwassen via cryptowereld uit
Europa brengt de wereld van misdaad en terreur een flinke slag toe door witwassen via cryptomunten uit te bannen. Lidstaten en Parlement hebben daarover een voorlopig akkoord bereikt. -
55
Ook ABP verhoogt voor het eerst in jaren de pensioenen
ABP verhoogt vanaf 1 juli voor het eerst in jaren de pensioenen. Dat heeft het pensioenfonds zojuist bekendgemaakt. Net als andere fondsen is het ambtenarenpensioenfonds er de laatste tijd een stuk beter voor komen te staan. Volgens ABP is de stap daarbij mogelijk omdat de overheid de regels heeft aangepast vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Update
Stakingsdreiging bij grondpersoneel KLM nu cao-overleg vastzit
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor grondpersoneel bij KLM zijn vooralsnog in een impasse beland. De maatschappij hoopt nog altijd op een snel akkoord, maar dat wordt lastig omdat de vakbonden niet op een lijn zitten. Platformmedewerkers van KLM dreigen ondertussen zonder tussenkomst van de bonden opnieuw tot actie over te gaan.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Tesla aangeklaagd door voormalige werknemers wegens ‘massaontslag’
Twee ontslagen Tesla-medewerkers hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. Volgens de twee maakt hun ontslag deel uit van een massaontslag van zeker 500 werknemers in de fabriek in Sparks, in de staat Nevada. En dat zou onwettig zijn, omdat het bedrijf de reorganisatie niet van te voren aankondigde. -
PREMIUMPhilips
Jeanne en Gerard willen van riskant apneu-apparaat af: ‘Als leek ben je aan de goden overgeleverd’
Philips krijgt al maanden de volle laag van toezichthouders, klanten en beleggers. De terugroepactie van ruim 5 miljoen riskante slaapapneu-apparaten verloopt traag. Hoeveel gevaar die toestellen echt opleveren, moet snel duidelijk zijn.