Volledig scherm
De pulskotter DH4 in de haven van Den Helder. © ANP

Commissie EU-parlement stemt voor verbod pulsvisserij

De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft vandaag zoals verwacht ingestemd met het politieke akkoord dat de pulsvisserij per 1 juli 2021 verbiedt. 

Van de 23 commissieleden stemden er 21 voor. De twee Nederlandse leden, Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Peter van Dalen (ChristenUnie) onthielden zich van stemming. Het voltallige parlement komt over ruim een maand met een oordeel. Diplomaten gaan ervan uit dat het akkoord dan definitief wordt goedgekeurd. 

De EU-lidstaten stemden ondanks Nederlands verzet vorige maand al in. Volgens de nieuwe regels mag 5 procent van de Nederlandse kottervloot tot medio 2021 pulstuig blijven gebruiken. De rest van de vergunningen zou al dit jaar vervallen. Nu varen er tachtig Nederlandse pulsvissers, hoeveel er precies zullen overblijven is nog niet bekend. De pulsvisserij is een techniek waarbij met stroomstootjes platvissen worden gevangen. 

Anders uitgelegd

Toen het Europees Parlement en de lidstaten het akkoord een kleine maand geleden sloten, dachten Schreijer en Van Dalen dat de helft van de vloot kon blijven vissen met de pulstechniek, en na het verbod nog zes schepen voor onderzoek. ,,Best positief", zei Schreijer vandaag voorafgaand aan de stemming in Brussel. ,,Maar in de weken daarna werd alles anders uitgelegd. Ik wil weten wat er precies is uitgekomen.” 

Daarom onthielden zij en Van Dalen zich van stemming. Schreijer verwacht dat ze voor de plenaire stemming in het parlement, medio april, de hele tekst van het akkoord heeft kunnen bestuderen. Zij hoopt dan duidelijk te hebben wat de exacte gevolgen zijn voor het Nederlandse vissersgilde.

Nederland heeft in drie fases in totaal 84 ontheffingen voor het gebruik van elektrisch vistuig verleend om op platvis te vissen. De laatste fase van 42 ontheffingen werd in 2014 voor vijf jaar verleend. Mogelijk zou Nederland bij het uitgeven van die vergunningen de regels hebben overtreden. Het is niet uitgesloten dat de Europese Commissie daarover nog een juridische procedure aanspant.