Volledig scherm
Computer- en printerfabrikant HP gaat grootscheeps reorganiseren. Dat betekent dat tot 9000 banen bij het bedrijf verdwijnen. © AP

Computer- en printerreus HP schrapt 9000 banen

De Amerikaanse computer- en printerfabrikant HP heeft donderdag een groot herstructureringsplan aangekondigd. Een van de maatregelen in het plan, dat van HP een meer digitaal en servicegericht bedrijf moet maken, is het wereldwijd schrappen van tot 9.000 van de 55.000 banen.

Het banenverlies van 7.000 tot 9.000 zal worden gespreid over drie jaar en zal onder meer vrijwillige pensionering en prepensionering omvatten, zegt HP in een verklaring.

Het herstructureringsplan, gepresenteerd door Enrique Lores, de nieuwe CEO die op 1 november de leiding van het bedrijf overneemt, moet HP in staat stellen zich aan te passen aan de nieuwe consumptiepatronen van de klanten. Dat heeft vooral betrekking op het gebied van inktpatronen, die lang de echte geldmachine van het bedrijf zijn geweest.

HP wil zich meer richten op services. Zo wil het printers voor lage prijzen verkopen; in ruil daarvoor moet de consument zich verbinden om inktpatronen bij HP te blijven aankopen.

Het bedrijf schat dat het met deze herstructurering in staat zal zijn om een miljard dollar per jaar te besparen vanaf het fiscale jaar 2022. 

  1. Zorgpremies omlaag bij grote verzekeraars en tóch zijn veel mensen duurder uit
    VIDEO

    Zorgpre­mies omlaag bij grote verzeke­raars en tóch zijn veel mensen duurder uit

    VGZ verlaagt zijn zorgpremie met 1 euro tot 119,95 euro per maand. Zilveren kruis doet daar met een verlaging van 1,50 nog twee kwartjes bovenop. Zorgverzekeraar CZ rekt de verlaging op tot 3,85 euro, naar 120,95 euro per maand. Alleen doordat de korting op de collectieve verzekering deels wordt afgeschaft, zullen veel verzekerden uiteindelijk tóch meer kwijt zijn als zij bij hun huidige verzekering blijven.