Volledig scherm
Logo van speelgoedwinkel Intertoys. © ANP

Concurrentie aast op winkels Intertoys

Rivaliserende winkelbedrijven proberen franchisers weg te lokken bij Intertoys. Zij willen profiteren van de crisis bij de speelgoedketen, aldus Het Financieele Dagblad vandaag.

Intertoys ging in februari failliet, waardoor een kleine honderd franchisenemers zonder contract kwamen te zitten. De nieuwe eigenaar, de Portugese investeerder Green Swan, wil door met deze ondernemers en onderhandelde afgelopen maanden over een nieuwe franchiseovereenkomst. De onderhandelingen zorgen volgens de krant voor tweespalt onder de ondernemers. Zij voelen zich gedwongen een contract te sluiten waar nog veel losse eindjes aan zitten. Een groep van ongeveer twintig zelfstandige ondernemers bereidt een kort geding tegen de keten voor.

Concurrenten mengen zich in de strijd en jagen actief op de Intertoys-franchisers. Euretco, het moederbedrijf van sportwinkels Intersport en de Libris-boekhandels, wil zelf een speelgoedketen starten. De onderneming uit Hoevelaken onderhandelt met enkele tientallen Intertoys-franchisers over een overstap. Ook concurrent Top1Toys zit niet stil. Het bedrijf uit Enschede is in winkelaantal de nummer twee in de markt. Sinds het faillissement van Intertoys zijn volgens Top1Toys al meer dan tien franchisers overgestapt.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’