Volledig scherm
De Media Markt opende afgelopen jaar en is een publiekstrekker voor de woonboulevard tussen Den Bosch en Rosmalen. © Sandra Peerenboom

Consument steekt meer geld in wooninrichting en tuinartikelen

Consumenten hebben in januari 2,7 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Er werd vooral meer uitgegeven aan artikelen voor woninginrichting. Ook staken Nederlanders meer geld in hun tuin. 

Quote

We naderen weer de omzetni­veaus van ruim 4 miljard euro van voor de crisis.

Brenda Horstra, adjunct-directeur Tuinbranche Nederland

Er werd in de eerste maand van het jaar 5 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals artikelen voor woninginrichting en voertuigen. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 2,1 procent meer uit dan een jaar eerder. 

Volgens Tuinbranche Nederland werd er alles bij elkaar voor ruim 3,8 miljard euro aan tuinartikelen aangeschaft. Dat is 6 procent meer dan tuincentra, bouwmarkten en andere winkels in 2015 op dit vlak omzetten. 

,,We naderen weer de omzetniveaus van ruim 4 miljard euro van voor de crisis. Alle seinen staan op groen voor een mooi seizoen'', stelt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Onder meer tuinhuisjes en kassen vonden gretiger aftrek. Daarin ging 259 miljoen euro om, oftewel 12 procent meer dan een jaar eerder. De branche verstaat onder tuinartikelen ook bijvoorbeeld goudvissen en hondenmanden die in tuincentra aan man worden gebracht. Met artikelen voor huisdieren werd 9 procent groei behaald, op 637 miljoen euro. 

Verder viel de stevige verkoopplus met kerstspullen bij tuinwinkels op. Daarbij gingen de opbrengsten met 17 procent omhoog naar 172 miljoen euro.

Diensten

Daarnaast werd er, net als in december, aanzienlijk meer gas verbruikt. Dat hing vooral samen met het relatief koude weer. Hieraan werd 6,7 procent meer besteed. 

Aan diensten, die ruim de helft uitmaken van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen, werd 1,2 meer uitgegeven. Daaronder vallen onder meer woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper en verzekeringen.

De groei van de consumptie is van dezelfde orde als in de drie voorgaande maanden, aldus het statistiekbureau. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart gunstiger dan in januari. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.