Consumenten sluiten vaker lening voor verbouwing huis
Nu consumenten lastiger aan een koophuis kunnen komen, kiezen ze vaker voor een verbouwing van de eigen woning. Dat signaleert kredietverlener Geldshop.
Volgens een inventarisatie is het aantal verbouwingsaanvragen in de eerste drie maanden toegenomen met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het gemiddelde gewenste leenbedrag voor een verbouwingslening bedraagt inmiddels 14.976 euro.
,,Door de krapte op de woningmarkt zien consumenten minder mogelijkheden om hun droomhuis te vinden, waardoor zij vaker kiezen voor het verbouwen van de huidige woning'', concludeert Geldshop.
Het leenbedrag komt overigens wel wat lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen lag het gewenste leenbedrag op 16.364 euro. Geldshop vermoedt dat dit te maken heeft met de inbreng van huurders. ,,Het lijkt erop dat zij kiezen voor de wat kleinere verbouwingen in hun huurwoning.''
Alleenstaanden
Volgens de inventarisatie zijn verbouwingsleningen vooral in trek bij alleenstaanden. Zijn zijn goed voor 46 procent van alle aanvragen. Ook samenwonenden dienen vaak (26 procent) een kredietverzoek in voor de verbouwing. Samenwonenden met kinderen (19 procent) en alleenstaanden met kinderen (9 procent) lenen beduidend minder vaak voor een verbouwing.
Opvallend is dat er vooral in Zeeland flink verbouwd wordt. Daar steeg het aantal aanvragen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017 met 41 procent. Ook in Overijssel (29 procent), Noord-Brabant (26 procent) en Gelderland (23 procent) was er sprake van een significante stijging.
Verder blijkt dat de meeste consumenten die een verbouwingslening aanvragen, tussen de 31 en 40 jaar oud zijn. De leeftijdsgroep beslaat bijna een derde (29 procent) van het totaal aantal aanvragen. Ouderen vragen steeds minder vaak een lening aan voor een verbouwing.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
-
De Philips Dynastie
Waarom werd de kunstcollectie van de familie Philips zo snel geveild? ‘De centjes waren hard nodig’
De kunstcollectie van de overleden Frits Philips werd een jaar na zijn dood geveild omdat ‘de centjes hard nodig waren’. Dat zegt de zoon van Frits Philips tegen Sander Schimmelpenninck in de videoserie De Philips Dynastie. -
Carice van Houten maakt bij Rabo-vergadering debuut als klimaatactivist: ‘De aarde wordt steeds zieker’
Actrice Carice van Houten heeft dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van certificaathouders van de Rabobank haar debuut gemaakt als klimaatactivist voor een groot publiek. In Utrecht deed ze een oproep aan de bank om zich veel harder in te zetten om klimaatverandering tegen te gaan. -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom de opzegboete vanaf 1 juni een stuk hoger wordt en wat dat voor jou betekent
Overstappen naar een andere energieleverancier kan per juni van dit jaar flink duurder worden voor consumenten. Nu betaal je maximaal 250 euro overstapvergoeding, maar dat wordt een variabel bedrag.
-
PREMIUMbrandbrief53
Bedrijven boos om ‘strafheffing’ op gas: nieuw klimaatplan bedreigt draagvlak energietransitie
Vuren -
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”