Volledig scherm
© Thinkstock

Consumenten sluiten vaker lening voor verbouwing huis

Nu consumenten lastiger aan een koophuis kunnen komen, kiezen ze vaker voor een verbouwing van de eigen woning. Dat signaleert kredietverlener Geldshop.

Volgens een inventarisatie is het aantal verbouwingsaanvragen in de eerste drie maanden toegenomen met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het gemiddelde gewenste leenbedrag voor een verbouwingslening bedraagt inmiddels 14.976 euro. 

,,Door de krapte op de woningmarkt zien consumenten minder mogelijkheden om hun droomhuis te vinden, waardoor zij vaker kiezen voor het verbouwen van de huidige woning'', concludeert Geldshop.  

Het leenbedrag komt overigens wel wat lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen lag het gewenste leenbedrag op 16.364 euro. Geldshop vermoedt dat dit te maken heeft met de inbreng van huurders. ,,Het lijkt erop dat zij kiezen voor de wat kleinere verbouwingen in hun huurwoning.''

Alleenstaanden

Volgens de inventarisatie zijn verbouwingsleningen vooral in trek bij alleenstaanden. Zijn zijn goed voor 46 procent van alle aanvragen. Ook samenwonenden dienen vaak (26 procent) een kredietverzoek in voor de verbouwing. Samenwonenden met kinderen (19 procent) en alleenstaanden met kinderen (9 procent) lenen beduidend minder vaak voor een verbouwing.

Opvallend is dat er vooral in Zeeland flink verbouwd wordt. Daar steeg het aantal aanvragen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017 met 41 procent. Ook in Overijssel (29 procent), Noord-Brabant (26 procent) en Gelderland (23 procent) was er sprake van een significante stijging. 

Verder blijkt dat de meeste consumenten die een verbouwingslening aanvragen, tussen de 31 en 40 jaar oud zijn. De leeftijdsgroep beslaat bijna een derde (29 procent) van het totaal aantal aanvragen. Ouderen vragen steeds minder vaak een lening aan voor een verbouwing.

Volledig scherm
© geldshop