Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Consumentenbond: ING en Rabo benadelen klanten spaarhypotheek

Klanten van ING en Rabobank die de rentevaste periode van hun spaarhypotheek willen verlengen, worden benadeeld. Volgens de Consumentenbond rekenen de banken bij die hypotheekvorm een hogere rente dan bij een gewone annuïteitenhypotheek. ‘Ongeoorloofd’, aldus de bond die er melding van heeft gemaakt bij de financiële waakhond, de AFM. 

Alleen bestaande klanten kunnen nog een (bank)spaarhypotheek afsluiten, nieuwe klanten komen altijd uit bij de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Tot zover niets vreemds. Maar bij het opnieuw vastzetten van de rentevaste periode zouden de banken een rente-opslag rekenen. 

ING rekent zijn klanten bij een (bank)spaarhypotheek een rente-opslag van 0,3 procent (10 jaar vast) tot zelfs 0,85 procent (20 jaar vast). Op een rentevasteperiode van 10 jaar betekent dat bruto een meerprijs 9000 euro. Bij 20 jaar betaalt de klant zelfs 51.000 euro meer. 

Rabobankklanten betalen gemiddeld zo’n 0,35 procent meer rente bij hun (bank)spaarhypotheek dan klanten met een annuïteitenhypotheek. ING zegt het prijsverschil te rekenen omdat een (bank)spaarhypotheek meer risico kent. 

Volgens de Rabobank geldt voor klanten met een spaarhypotheek dat een hoger tarief automatisch betekent dat zij sneller opbouwen, omdat de rente op het spaardeel binnen hun hypotheek gelijk is aan de rente op het ‘leendeel’ van de hypotheek. ,,Voor aflossingsvrij (waaronder ook de spaarhypotheek) geldt bovendien dat deze vorm duurder is voor een bank om te financieren dan een aflossende lening. Dat verklaart waarom er een opslag is", licht een Rabobank-woordvoerder toe. 

Onzin 

‘Klinkklare onzin’, vindt de Consumentenbond. ,,Een spaarhypotheek los je, net als een annuïteitenhypotheek, aan het eind van de rit helemaal af. Tussentijds is de netto schuld altijd even hoog als bij een annuïteitenhypotheek met dezelfde rente. Een spaarhypotheek is zelfs beter bestand tegen renteschommelingen", aldus Olof King van de consumentenorganisatie. 

Tienduizenden euro’s verlies

Het grote renteverschil vormt voor consumenten met een spaarhypotheek een ongewenste prikkel om over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek, meent de bond. Een spaarhypotheek blijft volgens King vrijwel altijd voordeliger. Zo heeft iemand met een spaarhypotheek minder last van renteverhogingen dan mensen met een andere hypotheekvorm. Dat omslagpunt is afhankelijk van de belastingteruggave. 

King: ,,Consumenten weten vaak niet dat ze belastingtechnisch veel voordeliger uit zijn met een bankspaarhypotheek. Ze sparen hiermee belastingvrij, waardoor ze in een relatief korte tijd een aardig kapitaal voor de aflossing opbouwen. Daarnaast profiteren ze gedurende de hele looptijd van de maximale renteaftrek. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de renteaftrek juist elke maand minder. Consumenten verliezen zo, zonder dat ze het in de gaten hebben, tienduizenden euro’s.”

Volgens de Consumentenbond handelt zowel ING als Rabobank in strijd met het ‘eensporig rentebeleid’.  Dat beleid is erop gericht om bestaande klanten te beschermen bij verlenging van hun hypotheek. De Consumentenbond heeft de Autoriteit Financiële Markten hierover ingelicht en hoopt op een uitspraak.