Consumentenbond wil totaalverbod op telefonische verkoop
Het kabinet moet de telefonische verkoop geheel verbieden. Dat eist de Consumentenbond, die te veel misstanden ziet. ,,Geen enkele Nederlander zit op telemarketing te wachten.”
Voor de zoveelste keer staat telefonische verkoop door callcenters in een kwade reuk. In een door het AD onthuld telefoongesprek vertellen telemarketeers van Essent hoe ze klanten geld uit de zakken kloppen. ,,Die mensen zijn allemaal kankerlijers, en daarom moet je ze verneuken en er geld uithalen”, pochen verkopers.
Beluister hier het voicemailbericht:
Het gesprek toont volgens de Consumentenbond opnieuw aan hoeveel misstanden telemarketing kent. ,,Eigenlijk zit niemand op dergelijke ongevraagde telefoontjes te wachten, ze komen altijd op een slecht moment”, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg. Hij wijst erop dat er in deze tijd alternatieven genoeg zijn. ,,Mensen die een product willen, zoeken zelf wel op internet. Bovendien kunnen bedrijven nog altijd mailen.”
De dit najaar door staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) aangekondigde wetgeving die telemarketing beperkt, is volgens de belangenclub zeker een goede stap, maar niet genoeg. ,,Een totaalverbod zou nóg veel beter zijn.” In de plannen van Keijzer mag telefonische verkoop alleen als mensen expliciet toestemming hebben gegeven. Nu werkt het nog omgekeerd en moeten mensen zich registreren in het Bel-Me-Niet-Register.
Poll
Moet telefonische verkoop verboden worden?
-
Ja, meteen doen, wordt hoog tijd! (89%)
-
Nee, bedrijven moeten me kunnen bellen, mits ik toestemming geef (8%)
-
Ja, maar goede doelen verdienen een uitzondering (3%)
Agressieve incassopraktijken
Niemand zit op telemarketing te wachten. Die telefoontjes komen altijd op een slecht moment
Belangrijke reden voor de Consumentenbond om voor een geheel verbod op telemarketing te pleiten is dat deze vaak met agressieve incassopraktijken gepaard gaat. Eerder vandaag waarschuwde toezichthouder ACM al voor zes incassobureaus die consumenten onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen voor bedrijven als Happy Numbers, Buy2Fly en Euro Loterij. ,,Een verbod op telemarketing voorkomt dat de bedrijven voor wie de incassobureaus werken consumenten telefonisch kunnen benaderen”, zegt Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond.
Het kabinet wil de incassobureau's overigens ook aanpakken. Er komt een incassoregister, waarin bureaus zich verplicht moeten inschrijven, maakte minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) afgelopen week bekend. Bij misstanden volgt een boete of raken ze hun registratie kwijt. Ook komt er een meldpunt waar wanpraktijken kunnen worden aangekaart.
Het register moet in 2021 in werking zijn getreden. De Consumentenbond stelt dat de maatregelen zeker helpen tegen malafide incasso's, maar toch moet er meer gebeuren.
Callcenterbranche vreest ontslagen
De callcenterbranche ziet vanzelfsprekend niets in een verbod. Eerder waarschuwde de Klantenservice Federatie, waarin tweehonderd callbedrijven verenigd zijn, al dat vijfduizend medewerkers hun baan verliezen als Keijzers plan ingaat. Bij een totaalverbod raken 20.000 mensen werkloos. In de totale branche werken overigens 140.000 medewerkers. Bij een verbod houden bedrijven immers gewoon hun telefonische helpdesks waar klanten bij problemen terecht kunnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo wil Duitsland zonder Russisch gas de winter doorkomen
De gascrisis tussen Duitsland en Rusland lijkt te escaleren. Als reactie op een mogelijke Russische gasstop kondigde de Bondsregering in Berlijn de alarmfase af, uit vrees voor een gastekort deze winter. Vijf vragen over deze kwestie. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Hypotheker: hypotheekbedrag voor het eerst in jaren omlaag
Het bedrag dat mensen lenen voor de aankoop van een huis loopt voor het eerst in zeker drie jaar gemiddeld wat terug. Dat meldt De Hypotheker, die zich baseert op eigen cijfers over hypotheekaanvragen. De keten van hypotheekadviseurs ziet hierin een nieuw teken dat de woningmarkt begint af te koelen. -
PREMIUM
KLM lost laatste deel coronalening Nederlandse staat af, strenge voorwaarden blijven van kracht
Op de laatste werkdag van topman Pieter Elbers heeft KLM ook haar laatste geleende coronamiljoenen afgelost. Maar de strikte voorwaarden bij de coronasteun blijven, inclusief het inleveren van loon, intact. -
PREMIUMgroeigrenzen
‘Zeven plagen’ treffen Schiphol: niet alleen personeelscrisis groot probleem
De druktecrisis op Schiphol woekert voort. Maar de problemen zijn groter dan personeelsgebrek alleen. De landingsbanen, platforms, terminals en zelfs het treinstation kunnen de drukte amper aan.
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.