Volledig scherm
© Thinkstock

Consumentenbond wil totaalverbod op telefonische verkoop

Het kabinet moet de telefonische verkoop geheel verbieden. Dat eist de Consumentenbond, die te veel misstanden ziet. ,,Geen enkele Nederlander zit op telemarketing te wachten.”

Voor de zoveelste keer staat telefonische verkoop door callcenters in een kwade reuk. In een door het AD onthuld telefoongesprek vertellen telemarketeers van Essent hoe ze klanten geld uit de zakken kloppen. ,,Die mensen zijn allemaal kankerlijers, en daarom moet je ze verneuken en er geld uithalen”, pochen verkopers.

Beluister hier het voicemailbericht:

Het gesprek toont volgens de Consumentenbond opnieuw aan hoeveel misstanden telemarketing kent. ,,Eigenlijk zit niemand op dergelijke ongevraagde telefoontjes te wachten, ze komen altijd op een slecht moment”, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg. Hij wijst erop dat er in deze tijd alternatieven genoeg zijn. ,,Mensen die een product willen, zoeken zelf wel op internet. Bovendien kunnen bedrijven nog altijd mailen.”

De dit najaar door staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) aangekondigde wetgeving die telemarketing beperkt, is volgens de belangenclub zeker een goede stap, maar niet genoeg. ,,Een totaalverbod zou nóg veel beter zijn.”  In de plannen van Keijzer mag telefonische verkoop alleen als mensen expliciet toestemming hebben gegeven. Nu werkt het nog omgekeerd en moeten mensen zich registreren in het Bel-Me-Niet-Register.

Poll

Moet telefonische verkoop verboden worden?

  • Ja, meteen doen, wordt hoog tijd! (89%)
  • Nee, bedrijven moeten me kunnen bellen, mits ik toestemming geef (8%)
  • Ja, maar goede doelen verdienen een uitzondering (3%)
20356 stemmen

Agressieve incassopraktijken

Quote

Niemand zit op telemarke­ting te wachten. Die telefoon­tjes komen altijd op een slecht moment

De Consumentenbond

Belangrijke reden voor de Consumentenbond om voor een geheel verbod op telemarketing te pleiten is dat deze vaak met agressieve incassopraktijken gepaard gaat. Eerder vandaag waarschuwde toezichthouder ACM al voor zes incassobureaus die consumenten onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen voor bedrijven als Happy Numbers, Buy2Fly en Euro Loterij.  ,,Een verbod op telemarketing voorkomt dat de bedrijven voor wie de incassobureaus werken consumenten telefonisch kunnen benaderen”, zegt Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond. 

Het kabinet wil de incassobureau's overigens ook aanpakken. Er komt een incassoregister, waarin bureaus zich verplicht moeten inschrijven, maakte minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) afgelopen week bekend. Bij misstanden volgt een boete of raken ze hun registratie kwijt. Ook komt er een meldpunt waar wanpraktijken kunnen worden aangekaart.

Het register moet in 2021 in werking zijn getreden. De Consumentenbond stelt dat de maatregelen zeker helpen tegen malafide incasso's, maar toch moet er meer gebeuren. 

Callcenterbranche vreest ontslagen

De callcenterbranche ziet vanzelfsprekend niets in een verbod. Eerder waarschuwde de Klantenservice Federatie, waarin tweehonderd callbedrijven verenigd zijn, al dat vijfduizend medewerkers hun baan verliezen als Keijzers plan ingaat. Bij een totaalverbod raken 20.000 mensen werkloos. In de totale branche werken overigens 140.000 medewerkers. Bij een verbod houden bedrijven immers gewoon hun telefonische helpdesks waar klanten bij problemen terecht kunnen.