Contributie Nederland aan de Europese Unie gaat fors stijgen
De bijdrage van Nederland aan de EU-begroting gaat de komende jaren fors omhoog. Volgend jaar betaalt ons land bruto 8,1 miljard euro, in 2027 bedraagt de contributie al minstens 10 miljard.
Delen per e-mail
Als Brussel zijn zin krijgt, zou de jaarlijkse afdracht van Nederland volgens EU-ingewijden zelfs stijgen naar 13 miljard euro in 2027. Dit bedrag zou genoemd worden in het voorstel van de Europese Commissie voor de meerjarenbegroting (MFK) voor de periode 2021-2027.
Nederland verzet zich fel tegen de forsere verhoging, net als Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken. Ook zij zien zich geconfronteerd met een aanzienlijk hogere bijdrage. De vijf willen dat de stijging beperkt blijft en vinden dat de begroting tussen 2021 en 2027 niet meer mag stijgen dan 1 procent van het gezamenlijke Europese inkomen (bruto binnenlands product).
Brussel heeft echter bedacht dat het begrotingsplafond zou moeten toenemen naar ruim 1,1 procent. Die stijging brengt zo’n 300 miljard euro extra in het laatje. In de loop van volgend jaar zullen de landen tot een compromis moeten komen over het toekomstig EU-huishoudboekje.
Omdat deze begroting is gekoppeld aan het stijgende Europese bbp, zal de contributie van landen - dus ook die Nederland betaalt - hoe dan ook stijgen. Zelfs als wordt vastgehouden aan het begrotingsplafond van 1 procent én zelfs als Nederland zijn korting behoudt, dan bedraagt de Nederlandse bijdrage in 2027 grofweg bruto 10 miljard euro. De Europese Commissie wil de korting van meer dan 1 miljard per jaar geleidelijk afbouwen tot nul.
Brexit
Verder speelt mee dat de bijdrage van de Britten van jaarlijks zo'n 12 miljard gaat verdwijnen door de brexit. Dat financiële gat zullen de 27 overblijvende EU-lidstaten moeten opvangen. Het gaat overigens om brutobijdragen. Er vloeit ook geld terug in de vorm van subsidies, maar Nederland staat al jaren in de top van nettobetalers.
De meeste lidstaten zijn het er over eens dat het goed is dat EU-budget groeit. Nederland eist daarvoor wel een ‘moderne’ begroting, met meer geld voor innovatie, grensbewaking, veiligheid en klimaat en minder subsidies voor landbouw en regionale ontwikkeling. De regeringsleiders van de EU-landen kwamen deze maand nog niet nader tot elkaar op hun top in Brussel. In december volgt een nieuwe ronde.
Verder in het nieuws
-
Grote pensioenfondsen staan er ietsjes beter voor
De grote pensioenfondsen zijn er afgelopen maand iets beter voor komen te staan. Bij fondsen als ABP, PFZW en PMT gingen de dekkingsgraden, oftewel de verhouding tussen vermogen en verplichtingen, in november licht omhoog. De dreiging van kortingen raakt daarmee verder uit beeld. -
oplichters Babbeltruc plaag voor 55-plussers
-
‘Negatieve spaarrente ligt niet voor de hand’
Kleine spaarders hoeven voorlopig niet bang te zijn dat ze rente moeten gaan betalen over het spaargeld dat ze bij de bank hebben staan. Dat beweert althans vergelijkingssite Geld.nl. -
PREMIUM
Directeur Primark: Tja, goedkoop, in Engeland noemen ze onze kleding betaalbaar
Kevin Tulip (34) werd verliefd op Primark toen hij er in de winkel werkte en klom op tot directeur van Primark Benelux. ,,Mijn moeder smeekte me er goed over na te denken.’’ -
‘Gratis’ opnieuw meest gezochte woord op Marktplaats
Gratis producten blijven de meest gezochte artikelen op Marktplaats. Volgens een jaaroverzicht van het onlinehandelsplatform was ‘gratis’ dit jaar opnieuw het meest gezochte zoekwoord. Verder speurden Nederlanders dit jaar opvallend vaak naar tweedehands campers, fietsen en caravans.
-
CNV wil 30-urige werkweek: We houden elkaar gevangen in een ziekmakend systeem
Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het plan krijgt veel steun, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder 3000 werkenden uitgevoerd. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
PREMIUM
DE WEEK VAN PHLIPPEN De stille implosie van de Wereldhandelsorganisatie
Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.