Controle op failliete energiebedrijven kon veel strenger, ACM keek onvoldoende naar gedupeerde klanten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had energiebedrijven in problemen beduidend strenger kunnen controleren. Ook is te weinig naar het belang van consumenten, zoals de 90.000 klanten van Welkom Energie gekeken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport naar de vele energiefaillissementen van vorig jaar.
Onderzoekers van de universiteit van Tilburg en consultant Samhoud keken in opdracht van de ACM of de toezichthouder zijn bevoegdheden voldoende heeft gebruikt. Ze concluderen dat de ACM energiebedrijven beduidend strenger had mogen controleren.
De Autoriteit Consument en Markt beoordeelde zijn bevoegdheden als niet ruim genoeg, aldus het rapport. Weliswaar mochten energiebedrijven gecontroleerd worden, stelde ACM, maar vervolgens kon geen verbetering worden afgedwongen. Dat klopt niet menen, de onderzoekers. ,,Wij zijn van mening dat de minister, en namens de Minister de ACM, mede in het licht van de doelstellingen van de Europese energierichtlijnen een aanzienlijke beoordelingsvrijheid heeft [..]“
De toezichthouder had van energiebedrijven in problemen bijvoorbeeld een herstelplan mogen eisen. ,,De verplichting tot het opstellen van een herstelplan zou op basis van de huidige wettelijke bepalingen ook nu al expliciet in de vergunningvoorwaarden kunnen worden opgenomen.”
Leveringszekerheid
Bij het faillissement van Welkom Energie en andere energiebedrijven heeft de Autoriteit Consument en Markt bovendien te eenzijdig naar de leveringszekerheid gekeken. De focus lag er op om te zorgen dat klanten te allen tijden energie zouden blijven krijgen. Het zorgde ervoor dat Eneco de klantenportefeuille van Welkom Energie voor 2,1 miljoen euro kon kopen en de 90.000 klanten van Welkom Energie met enorm hoge tarieven kon opzadelen.
Met name het verbod om in het begin te mogen overstappen, pakte verkeerd uit. ,,Hoewel het verbod voor consumenten om over te stappen gedurende de vensterperiode de procedure overzichtelijk houdt, kunnen klanten met een ongunstiger contract worden geconfronteerd bij het overstappen naar een nieuwe leverancier”, valt in het onderzoeksrapport te lezen. ,,De keuze voor de vensterperiode heeft dus nadelen en de vraag is of deze voldoende zijn om de voordelen - met name rust en een ordelijk proces - te compenseren.”
De onderzoekers constateren fijntjes dat de curator van een failliet energiebedrijf niet zozeer naar het klantenbelang kijkt. ,,De curator dient in het proces van de verkoop van de klantportefeuille het belang van de boedel, het is onbekend in hoeverre de belangen van de klanten bij deze overdracht worden meegewogen.”
Garantiefonds
De onderzoekers opperen de oprichting van een Garantiefonds, waarop gedupeerde consumenten een beroep kunnen doen. De argumenten van ACM en het ministerie van EZ&K hiertegen noemen ze niet overtuigend. ,,Wij betwijfelen echter, of het bestaan van een dergelijk fonds daadwerkelijk meer risicovol gedrag van consumenten in de hand werkt. Klanten lijken zich zeer beperkt bewust van de mogelijkheid dat energieleveranciers failliet gaan.”
Ondanks de kritiek stellen de onderzoekers ook dat assertiever optreden van de ACM de faillissementen vrijwel zeker niet had kunnen voorkomen.
ACM scherpt eisen aan
De ACM stelt in reactie op het onderzoek dat energiebedrijven hun (financiële) continuïteit en de houdbaarheid van hun bedrijfsplan beter gaan onderbouwen. Ook moeten energiebedrijven laten zien dat ze beschikken over ‘adequaat risicomanagement’, zodat problemen op de markt beter het hoofd geboden kan worden. ‘De eisen bieden geen garantie tegen faillissementen maar kunnen de kans daarop wel verkleinen’, stelt de waakhond in een toelichting.
De ACM gaat met de minister voor Klimaat en Energie bespreken hoe de aanvullende eisen ook in de nieuwe Energiewet, waar nog aan wordt gewerkt, een plek kunnen krijgen.
De ACM gaat de komende tijd om tafel met de sector, experts en andere betrokkenen om de nieuwe regels verder uit te werken. De nieuwe eisen moeten dan ‘aan het begin van het nieuwe stookseizoen op 1 oktober 2022' van kracht worden. ‘Waar nodig zal de ACM in de beleidsregels een redelijke overgangstermijn opnemen voor bestaande vergunninghouders.’
Consumentenbond blij
De Consumentenbond laat weten blij te zijn dat de ACM het toezicht aanscherpt. ,,Wij waren al langer overtuigd van het feit dat er meer mogelijk is binnen de huidige wetgeving en hebben er ook bij de toezichthouder op aangedrongen die ruimte te pakken’’, zegt directeur Sandra Molenaar. Volgens haar gaat de ACM ook met de Consumentenbond in gesprek over de uitwerking van de extra regels.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Massaclaim tegen de staat in de maak: ‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensioneerden’
-
PREMIUMUpdate/video5
Slachterij legt productie in Apeldoorn stil om vrees voor varkenspest, test valt negatief uit
Varkensslachterij Vion heeft de productie van zijn slachterij in Apeldoorn dinsdagmiddag stilgelegd nadat een karkas kenmerken vertoonde die kunnen duiden op varkenspest. Monsters werden direct naar het veterinair laboratorium in Lelystad gestuurd. De uitslag van de onderzoeken is inmiddels bekend: negatief.Apeldoorn -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM
Sparen of beleggen? ‘Als je 1000 euro hebt blijf je een slachtoffer van de spaarmarkt’
De lage spaarrente die de Nederlandse grootbanken, Rabobank, ING, ABN Amro en Volksbank, bieden houdt de gemoederen bezig. De banken rekenen de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) meteen door in de rente op leningen, zoals de hypotheekrente. Maar de spaarder komt er bekaaid van af. Die krijgt nu 1 procent bij ING en de Rabobank bij een vrij opneembare spaarrekening. Dat is weliswaar vier keer zoveel als vorig jaar, maar nog steeds veel minder dan de inflatie. Je spaargeld wordt dus elk jaar minder waard. -
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing vertrokken
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Vakbonden dreigen met leeg broodschap: ‘Krenterig bod bakkers moet van tafel’
Komt er nog brood op de plank? Die vraag ligt op tafel nu vakbonden in de industriële en ambachtelijke bakkerijen dreigen te gaan staken. Werkgevers zouden een ‘te krenterig loonbod’ hebben gedaan.