Coronacrisis drijft meer mensen naar bijstand
Nederland telde eind maart 413.000 mensen met een bijstandsuitkering. Daarmee steeg het aantal mensen dat een beroep deed op het vangnet op maandbasis met circa duizend. Vooral de aanvragen van zelfstandigen namen toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is sprake van een trendbreuk. Sinds 2017 was vrijwel iedere maand sprake van een daling van het aantal mensen in de bijstand.
Eind maart van dit jaar waren er bijna 14.000 zelfstandigen met een uitkering. Dat waren er in zowel januari als februari nog geen 4000. De toename kwam vooral door zelfstandigen die gebruikmaken van de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, de zogeheten Tozo-regeling. Deze is bedoeld om het inkomen van zzp’ers aan te vullen in de huidige crisistijd.
Ondanks de toename van februari op maart, is het aantal bijstandsgerechtigden nu nog wel steeds zo’n 19.000 lager dan eind maart 2019. Het is voor het tiende kwartaal op een rij dat het aantal mensen in de bijstand terugloopt.
De daling van het aantal mensen in de algemene bijstand betreft zowel mensen met een Nederlandse als met een migratieachtergrond. Die laatste groep omvat mensen met een westerse en niet-westerse achtergrond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Roze diamant en dieprode robijn voor tientallen miljoenen geveild in New York: ‘Echt extreem mooi’
-
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog
Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
39
3 op de 10 Nederlanders hebben geldzorgen, stuk meer dan twee jaar geleden
Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
PREMIUM
Boze beleggers Triodos twijfelen over claims
-
-
-
Storing ING voorbij, maar klanten niet te spreken over zoveelste digitale ongemak
De storing met internetbankieren en de mobiele app van ING is voorbij. Daarmee komt een einde aan een nieuwe ronde van digitaal ongemak voor vele tienduizenden klanten. Vrijdagmiddag rond half 3 werd de financiële instelling voor de zoveelste keer in korte tijd getroffen door malheur. De bank biedt haar excuses aan. -
PREMIUMMet video's13
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.