Coronavirus raakt bevoorrading, Action overweegt spullen buiten China in te slaan
Nederlandse winkels en bedrijven die zakendoen met China kunnen problemen krijgen met de bevoorrading, zeggen deskundigen. Winkelketen Action wil die problemen voor zijn en overweegt om zijn spullen die het normaal in China inslaat, uit andere landen te halen.
Acute zorgen leven er niet bij Action. Het winkelbedrijf heeft een groot deel van de met het oog op het voorjaar ingekochte spullen al voor Chinees Nieuwjaar verscheept naar Nederland. Lege schappen zijn er dus niet te verwachten, toch bereidt Action wel ‘verschillende scenario’s’ voor, voor het geval de uitbraak van het coronavirus het land heel veel langer op slot zet.
Action haalt nu ongeveer de helft van het assortiment uit Azië en in vrijwel elke productcategorie zitten wel spullen die gemaakt zijn in China. ,,Dat kan variëren van decoratieartikelen tot tuinstoelen, sokken en ondergoed, gereedschap, lampen, elektrische apparaten en nog veel meer’’, reageert een woordvoerster. Of en wanneer het noodzakelijk is maatregelen te nemen, kan het bedrijf niet zeggen. Voorlopig houdt de discounter de situatie nauwlettend in de gaten.
Langer dicht
Action is niet de enige onderneming die daar verstandig aan doet. Volgens Bart Vos, wetenschappelijk directeur van het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) en verbonden aan Maastricht University, dreigen voor meer bedrijven en winkels problemen met de bevoorrading. ,,Door het Chinees Nieuwjaar waren de meeste Chinese bedrijven al gepland dicht, maar door het virus is die sluiting in veel gevallen met een week verlengd en dat zorgt voor westerse klanten voor problemen met de aanvoer van onderdelen.’’
Voor westerse klanten zorgt het voor problemen met de aanvoer van onderdelen
Sneeuwbal
Vos, deskundige op het vlak van inkoopmanagement en leveringsketens, verwacht dat het coronavirus een flinke impact gaat hebben op de wereldeconomie. ,,In 2003 zorgde het SARS-virus al voor behoorlijke economische schade, maar nu is China een veel grotere speler in mondiale ketens’’, luidt de onderbouwing. Meerdere deskundigen delen die mening. Zo voorzien de economen van ING problemen voor de wereldeconomie en een mogelijk ‘sneeuwbaleffect’ als de voorraden van essentiële elektronische componenten uit China uitgeput raken.
Veel Chinese fabrieken en bedrijven zijn nog altijd gesloten en meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben hun passagiersvluchten van en naar China geschrapt. Hoewel de meeste vrachtvluchten voorlopig doorgaan, gaat meer dan de helft van de luchtvracht met passagiersvliegtuigen mee. Luchtvracht als geheel is goed voor ongeveer een derde van de wereldhandel. Ook Schiphol, een van de belangrijkste Europese vrachthubs, zal dit volgens de onderzoekers van ING gaan merken. Op Schiphol is 17 procent van de inkomende vracht afkomstig uit China.
Tekst loopt door onder de foto.
Stijgende tarieven
De ondernemersvereniging evofenedex vermoedt dat dit alles gaat zorgen voor een stijging van de transporttarieven. ,,Doordat vluchten en zeetransporten van en naar China worden stilgelegd, neemt plat gezegd ook het aanbod luchtvracht op Schiphol en containerlijnvaartcapaciteit in bijvoorbeeld Rotterdam af’’, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl van de vereniging die 15.000 bedrijven vertegenwoordigt die werkzaam zijn in logistiek en im- en export.
,,Maar de handel vanuit Europa naar China is gewoon ’business as usual’. De Chinese maatregelen raken echter een relatief groot deel van de internationaal beschikbare transportcapaciteit voor lucht- en zeevrachtzendingen. Dat afnemende aanbod gaat de prijs van goederentransporten naar China beïnvloeden’’, vult hij aan.
Inmiddels zijn bij de ondernemersclub voor de technologische industrie FME al verschillende signalen binnengekomen van bedrijven die problemen ervaren door de uitbraak van de het coronavirus. De ondernemersclub opende afgelopen vrijdag een speciaal meldpunt. ,,Veel fabrieken in China zijn gesloten en dat betekent nogal wat voor toelevering van producten en grondstoffen’’, reageert de FME.
Beurzen
Vandaag doken de beurzen in China in het rood, vanwege de zorgen over de negatieve gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor de economie. De financiële markten in Shanghai en Shenzhen hervatten voor het eerst sinds 23 januari de handel, na de verlengde vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar.
De beurzen sloten bijna 8 procent lager. Door de koersval verdampte zo’n 420 miljard dollar, de grootste koersdalingen sinds augustus 2015. De Chinese centrale bank pompte daarop 117 miljard euro in de markt om te voorkomen dat beleggers massaal hun aandelen zouden verkopen. Ondanks de grote verliezen in Azië bleven de grote Europese beurzen in de plus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
coronavirus
Teruglezen | China geeft fouten toe bij aanpak coronavirus, eerste dode in Hongkong
Wereldwijd groeien de zorgen om het coronavirus. Inmiddels zijn 425 mensen in China overleden en duizenden besmet geraakt. Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodsituatie uitgeroepen. China beschuldigt de Verenigde Staten van angst zaaien en vraagt om hulp. Dit liveblog is gesloten. De nieuwste ontwikkelingen volg je hier. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Tesla aangeklaagd door voormalige werknemers wegens ‘massaontslag’
Twee ontslagen Tesla-medewerkers hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. Volgens de twee maakt hun ontslag deel uit van een massaontslag van zeker 500 werknemers in de fabriek in Sparks, in de staat Nevada. En dat zou onwettig zijn, omdat het bedrijf de reorganisatie niet van te voren aankondigde. -
PREMIUMColumn
Het abstracte nieuws over de stikstofmaatregelen kreeg met boer Jos een gezicht: ‘De koek is op’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
Metaalfonds verhoogt voor het eerst sinds 2008 pensioenen
Pensioenfonds PME gaat in juli de pensioenen verhogen. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het fonds voor werknemers uit de metaal- en technologiesector dit doet. -
PREMIUM
Nederlandse bedrijven in onzekerheid: handel met China valt stil door crisis rond coronavirus
ZEVENAAR/MOLENHOEK - De huidige crisis in China rond het coronavirus heeft zijn weerslag op Nederlandse bedrijven. Zo vrezen ondernemingen in deze regio voor de export van onder meer varkensvlees en melkproducten. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.