Volledig scherm
In derde kwartaal telde Nederland 33.000 minder langdurig werklozen © anp

CPB: economische groei zet door, minder werkloosheid

De Nederlandse economie blijft de komende jaren doorgroeien en het overschot op de rijksbegroting loopt op. We gaan dat alleen voorlopig nauwelijks merken in onze portemonnee. Dat blijkt uit nieuwe ramingen die het Centraal Planbureau (CPB) vandaag publiceerde.

Het CPB gaat voor 2017 uit van een economische groei van 2,1 procent. Dat is wat minder sterk dan de groei van 2,2 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteerde over 2016. Volgend jaar vlakt de groei nog wat verder af naar 1,8 procent.

Het begrotingsoverschot komt dit jaar volgens de ramingen van het CPB op 0,5 procent. Dat is iets groter dan vorig jaar. Volgens het CBS komt het overschot daardoor uit op ongeveer 2,9 miljard euro. Voor 2018 wordt een overschot voorzien van 0,8 procent. De stijging is vooral te danken aan stijgende belastinginkomsten en sterk dalende uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen.

Quote

Nederlan­ders zijn er heel goed in om in goede tijden te veel uit te geven

Laura van Geest, directeur CPB

De werkloosheid neemt dit jaar namelijk af tot 4,9 procent, gevolgd door een verdere daling naar 4,7 procent in 2018.

Smeermiddel

Hoewel het CPB volgens directeur Laura van Geest in de kabinetsformatie slechts een 'dienende houding' inneemt, heeft zij als econoom wel een aantal adviezen voor het volgende kabinet. ,,Nederlanders zijn er heel goed in om in goede tijden te veel uit te geven'', zegt ze. ,,Het zou leuk zijn om nu eens niet in die val te trappen.''

Het is beter de verwachte overschotten in te zetten als 'smeermiddel' om hervormingen door te voeren die de economie op de lange termijn sterker maken. Van Geest noemt de arbeidsmarkt, het belastingstelsel, de woningmarkt en de pensioenen als voorbeelden.

Nu investeren is nodig, vindt het CPB, want er volgt volgens het bureau een periode van structureel lagere economische groei. In de jaren 2018 tot en met 2021 komt die gemiddeld uit op 1,7 procent per jaar. De tijden van 3 of 4 procent jaarlijkse groei ziet het planbureau ook op de nog langere termijn niet terugkeren.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is 'verrast' door het overschot dat provincies, gemeenten en waterschappen vorig jaar op hun begroting hebben laten zien.

Eerder meldde Dijsselbloem dat hij verwachtte zo'n 200 miljoen euro over te houden. Omdat de lagere overheden niet aan hem, maar rechtstreeks aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichten, had hij geen overzicht van het overschot van de hele overheid.

Het overschot is gebruikt om de staatsschuld verder naar beneden te brengen, zei Dijsselbloem vandaag. Het is volgens hem belangrijk dat een nieuw kabinet daarmee doorgaat. ,,Dat is een minimale voorwaarde voor de komende jaren."