Crashende Bitcoin beleeft slechtste kwartaal sinds 2011
De bitcoin heeft zijn beroerdste kwartaal sinds 2011 achter de rug. Aanhoudende zorgen over landen die de cryptohandel aan banden willen leggen, blijven de koers parten spelen. Kenners menen dat de kansen op herstel voor de bitcoin klein zijn.
Vrijdag stond de bitcoin voor het eerst in bijna twee maanden tijdelijk weer onder de 7.000 dollar. Daarmee is de cryptomunt ongeveer half zo veel waard als begin dit jaar en fors minder dan op het piekmoment in december. Toen werd voor één bitcoin bijna 20.000 dollar neergeteld. In heel 2017 won de munt zo'n 1.400 procent aan waarde.
Maar daarna ging de munt door het putje en volgde de crash. Procentueel beleefde de bitcoin van januari tot en met eind maart zijn slechtste kwartaal sinds 2011. Op het dieptepunt stond de munt op circa 6.000 dollar.
Ook andere cryptovaluta's als ethereum en ripple gingen in waarde omlaag, blijkt uit een overzicht op de site Coinmarketcap. Niet alleen de extra regeldruk en waarschuwingen van kenners en toezichthouders hangen als een schaduw boven de markt.
In Nederland waarschuwde toezichthouder ACM al voor de risico's van bitcoins. Ook minister Hoekstra (Financiën) riep mensen op na te denken voordat ze zich in cryptomunten storten.
Rendement
Wat verder niet helpt is dat sociale media de cryptobranche steeds meer de rug toe keren. Zo deden Twitter, Facebook en Google advertenties voor de lancering van nieuwe cryptomunten onlangs grotendeels in de ban.
Ondanks de crashende bitcoin hebben de meeste Nederlandse beleggers tot nu toe geld verdiend aan de digitale munt. Gemiddeld bedraagt het rendement liefst 165 procent, blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeker GfK onder 50.000 Nederlanders. Zo'n half miljoen landgenoten hebben geld gestopt in virtuele munten. Slechts één op de drie staat in de min.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Mieke ontving geen grammetje waardering van haar werkgever: ‘Het is beschamend’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Economie in Nederland toch gegroeid, bedrijven boeken recordwinst
De economie van Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar toch gegroeid ten opzichte van het slotkwartaal van 2021. Dat komt met name doordat huishoudens meer uitgaven, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook met de Nederlandse bedrijven gaat het goed: zij boekten in het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst. -
Bitcoin blijft crashen en stevent af op beruchte ‘Kruis des Doods’
Na een crash in februari begon bitcoin opnieuw aan een koers omhoog, maar de laatste weken ziet het er opnieuw niet zo goed uit. Enkele analisten zien de munt op het zogenaamde ‘death cross’ afstevenen, ofwel het ‘Kruis des Doods’. -
Wat te doen in een afkoelende koopwoningmarkt?
Nu de hypotheekrente stevig blijft stijgen en de koopwoningmarkt afkoelt, staan veel woningzoekenden en huiseigenaren voor een dilemma: de (ver)koop naar voren halen, met minder geld overbieden of juist wachten op een mogelijke daling van de prijzen? Twee experts geven advies - al mag je het geen advies noemen.
-
NAM geloofde niet dat minder gaswinning Groningen veiliger zou maken
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) geloofde lange tijd niet dat minder aardgas winnen zou leiden tot meer veiligheid in Groningen. Dat zei voormalig Shell-vicepresident Pieter Dekker in het verhoor met de parlementaire enquêtecommissie. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.