Cryptomunten kelderen in waarde na angst voor Aziatisch ingrijpen
UpdateDe bitcoin is in een paar uur tijd ruim 13 procent van zijn waarde verloren. Ook andere digimunten verliezen snel aan waarde. Volgens analisten maken cryptobeleggers zich zorgen over ingrijpen door de Zuid-Koreaanse overheid.
Persbureau Reuters citeert een interview met de Zuid-Koreaanse minister van Financiën op een landelijk radiostation. Daarin stelt hij dat de overheid nog steeds overweegt de 'irrationele' cryptomuntenhausse een halt toe te roepen.
Vorige week meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van Justitie al dat het een wet voorbereidt die bitcoinhandel via zogenaamde exchanges verbiedt. Een woordvoerder van president Moon zwakte dat geluid later af, maar de uitspraken van de minister van Financiën lijken er op te duiden dat er toch serieuze plannen zijn. Ook uit China komen de laatste tijd berichten over inperking van de cryptomarkt.
Zuid-Korea is voor de cryptomarkt een heel belangrijk land. Veel van de belangrijke handelsplatformen zijn in het land gevestigd. Jong en oud gokken op crypto om welvarend te worden. De vraag naar de munt is in Zuid-Korea zo groot, dat de prijzen een stuk hoger liggen dan elders.
De bitcoin stond om 12.00 uur vanochtend op ongeveer 12.000 dollar, ruim 13 procent lager dan gisteren om dezelfde tijd. Andere munten (ethereum, ripple, bitcoin cash) verloren zelfs meer dan 20 procent.
(Tekst loopt door onder de foto)
Waarschuwing
Ondertussen groeit het aantal waarschuwingen aan het adres van cryptobeleggers. Ze moeten er rekening mee houden dat zij al hun geld kunnen verliezen met investeringen in de digitale munten, waarschuwt voorzitter Steven Maijoor van de ESMA, voluit European Securities and Markets Authority, in een interview met persbureau Bloomberg.
Volgens de Nederlander is de waarde van de bitcoin extreem volatiel, waardoor zijn gebruik als valuta wordt ondermijnd. Bovendien wordt de digitale munt lang niet overal geaccepteerd, stelt Maijoor. In november waarschuwde de ESMA particuliere beleggers nog voor emissies van nieuwe digitale munten. De toezichthouder volgt de ontwikkelingen rond cryptovaluta nauwlettend, aldus Maijoor.
De waarde van de bitcoin ging dinsdag omlaag, na een rally in de afgelopen dagen. De munt noteerde een koers van iets meer dan 12.000 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin december. Ook uitspraken van de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, drukten de koers. Hij wil nieuwe regels voor digitale munten, om zo te voorkomen dat ze kunnen worden gebruikt voor het ontwijken van belasting en financiering van bijvoorbeeld terrorisme.
Behoefte aan een opfriscursus? Economieredacteur Sander van Mersbergen legt hieronder uit wat cryptocurrency zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welke speelruimte rest Remkes in stikstofimpasse? Drie coalitiepartijen blijven stil over ooit heilige doelen
In de week van de waarheid zoeken betrokkenen naar een inhoudelijke uitweg uit de stikstofimpasse. De grote politieke stikstofdoelen lijken heilig, al herhaalt nog maar één coalitiepartij dat nu. ,,Eerst moeten we om tafel.” -
Boodschappen als pasta en brood meer dan 20 procent duurder, prijzen bananen en chocola zijn niet verhoogd
Boodschappen zijn fors in prijs gestegen: ze zijn nu gemiddeld bijna 20 procent duurder dan elf maanden geleden. Mede dankzij die prijsstijgingen boekte supermarktconcern Ahold Delhaize een hogere omzet in het tweede kwartaal. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit kunnen supermarkten leren van initiatieven waarbij je als klant direct van de boer koopt
Rechtstreeks kopen van de boer wordt steeds populairder door initiatieven als streekboxen, groentepakketten en lokale thuisbezorgdiensten. Zijn de laatste dagen van de supermarkt geteld?
-
Eneco wil energiesubsidie op basis van inkomen om huishoudens te compenseren
Energiebedrijf Eneco meent dat een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie kan helpen om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren. Die kosten zijn fors opgelopen door de internationale energiecrisis. De energieleverancier roept het kabinet op deze maatregel mee te nemen in de begroting voor Prinsjesdag. -
Koken & Eten
Appels, peren en druiven doen het goed, maar extreem weer maakt komende maanden wel ‘spannend’
Nederlandse telers van appels en peren verwachten in het najaar ongeveer evenveel kilo's te oogsten als vorig jaar. Wijnboeren zijn eveneens tevreden. Het wordt nog wel spannend, melden de ondernemers. Want de droogte, de hitte, hagelbuien en ongedierte kunnen nog roet in het eten gooien. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.