Volledig scherm
© Robin Utrecht

Curator: kopers staan in de rij voor OP=OP Voordeelshop

De rechter trok amper een dag geleden de stekker uit budgetdrogisterij OP=OP Voordeelshop, maar genoeg partijen blijken er toekomst in te zien. Volgens de curator hebben zich in korte tijd al verschillende overnamekandidaten gemeld en dat aantal groeit gestaag. 

De curatoren zijn nu vooral druk met het inventariseren van de situatie bij het gisteren failliet verklaarde OP=OP Voordeelshop. ,,Onze eerste prioriteit ligt bij het openhouden van de winkels en zorgen dat het personeel zo snel mogelijk zijn loon krijgt’’, laten de curatoren van Trip Advocaten in Groningen weten. 

De ruim 1100 medewerkers wachten al dagen op hun salaris. Uitkeringsinstantie UWV neemt die loonbetaling nu voor zijn rekening. Vooralsnog blijven de medewerkers ‘gewoon aan het werk’. De keten telt 141 winkels, waarvan er 11 in handen zijn van franchisers. Die franchisers, waarvan één is gevestigd op Curaçao en drie op Aruba, vallen buiten het faillissement. 

De keten wijt het faillissement aan een te snelle groei en ‘uitdagende marktomstandigheden’. Het lijkt erop dat van dat laatste niet iedereen wakker ligt; er hebben zich al verschillende geïnteresseerden gemeld bij de curatoren. Het precieze aantal wil curator Ynze Talstra niet kwijt. Wel geeft hij aan dat het meerdere partijen zijn, dat het aantal gestaag groeit en dat hij verwacht dat nog meer partijen de komende tijd volgen. Over de kans op een doorstart zegt hij: ,,Het is te vroeg om daar harde uitspraken over te doen, maar we zetten alles op alles om een goede overnamekandidaat te vinden.’’

Uitdagende marktomstandigheden

Het is al de derde keten die in korte tijd omvalt. Eerder gingen Intertoys en CoolCat kopje onder. De curator van CoolCat, dat 40 jaar geleden opgericht door de flamboyante zakenman Ronald Kahn, zei eerder een doorstart van de modeketen niet uit te sluiten. 

Ook bij Intertoys kwam het tot een doorstart. Daarvoor waren er vier geïnteresseerde partijen. Uiteindelijk ging Green Swan ermee aan de haal. Het Portugese investeringsfonds wil er een hippe winkel van maken waar je kunt karaoken en gamen of je kinderfeestjes door kunt laten organiseren. 

De recente faillissementen roepen nadrukkelijk de vraag op of een faillissement niet gebruikt wordt om goedkoop te reorganiseren. In de ogen van Martijn den Heijer, bestuurder bij vakbond CNV Vakmensen, wordt het doorstarters wel erg gemakkelijk en goedkoop gemaakt: ,,Bij een faillissement kun je goedkoop van je personeel af. Je hoeft dan geen ontslagvergoeding te betalen.’’

Curator Marc van Zanten van advocatenkantoor CMS zei vanochtend tegenover radiozender BNR dat de doorstart van een failliete winkelketen wel eens een stuk moeilijker kan worden nu er een recente uitspraak van de Hoge Raad op tafel ligt. Die besliste dat een curator niet zonder toestemming van verhuurders winkelruimte mag doorschuiven naar een derde partij. Dit is iets dat nu gebeurt én wat volgens hem ‘funest is voor het slagen van een doorstart.’

Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT