Volledig scherm
© Shutterstock

Dag van de Arbeid: iedereen is vrij, behalve wij

In bijna alle landen om ons heen staat 1 mei, de Dag van de Arbeid, traditioneel te boek als officiële feestdag. In Nederland ook, al werken hier de meeste mensen gewoon door.

Van oudsher verwijst de internationale Dag van de Arbeid naar de eerste grote demonstraties voor betere arbeidsomstandigheden. Die werden op 1 mei 1890 in meerdere landen georganiseerd. Een jaar later werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken.

De Dag van de Arbeid werd in de vorige eeuw voor katholieke arbeiders het feest van Sint-Jozef, die wordt geprezen als arbeider. Tegenwoordig is de Dag van de Arbeid echter vooral een symbolische dag waarop een gevoel van internationale verbondenheid en solidariteit wordt benadrukt.

België viert de Dag van de Arbeid traditiegetrouw als feestdag van de communistische en socialistische arbeidersbeweging. Ook Frankrijk, waar de vakbonden nog altijd een dikke vinger in de pap hebben, viert vandaag Fête de Travail, het feest van de arbeid. Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en de Scandinavische landen hebben de Dag van de Arbeid ook in de agenda staan als doorbetaalde vrije dag. Scholen, openbare instellingen en veel bedrijven zijn gesloten.

Geen vrij

En Nederland? Bij ons is 1 mei voor werknemers geen vrije dag. Wel hebben een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren traditiegetrouw vrij op de Dag van de Arbeid. Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vaak vrij.

Gek genoeg wordt deze socialistische feestdag alleen gevierd in het belangrijkste gebouw van kapitalistisch Nederland: op de Amsterdamse beurs ligt de aandelenhandel vandaag stil.