Volledig scherm
PREMIUM
Paul Verhoef is bij ESA directeur van het Galileo satellietprogramma. Hier poseert hij in Noordwijk bij schaalmodellen van de Ariane 5 (links) en de Soyuz (rechts), die satellieten voor Galileo omhoog brengen. © Pim Ras Fotografie

Dankzij deze Nederlander is Europa's peperdure gps-systeem Galileo nu bijna gereed

TechnologieTwintig jaar na de eerste plannen is Galileo, Europa's eigen gps-systeem, bijna in de lucht. Hoofdverantwoordelijk voor het al 9 miljard euro kostende project is de Nederlander Paul Verhoef (59).

Quote

Van de zomer kun je hardlopen met Galileo op je g­ps-horloge

Bij ESA's onderzoekscentrum in Noordwijk staan de parkeerterreinen mudvol. Hier vindt het denkwerk en de research plaats voor Europa's satellietnavigatieprogramma Galileo. Alle achttien satellieten die op ruim 23.000 km in een geostationaire baan om de aarde hangen, zijn er getest. Afgelopen zomer vertrokken vier nieuwe kunstmanen uit Noordwijk richting lanceerbasis Kourou, Frans-Guyana. 

,,Komende december schieten we ze met een Ariane 5-raket omhoog", vertelt Paul Verhoef, directeur satellietnavigatie van ESA. ,,Dan is het systeem over de hele wereld voor 98 procent van de tijd beschikbaar. Volgend jaar volgen er nog vier. Van de zomer kun je hardlopen met Galileo op je gps-horloge of het op je TomTom-gebruiken."