Dankzij kunstmatige intelligentie bestel je straks nooit meer de foute kledingmaat
Die broek blijkt tóch te groot of te klein. Het is één van twee hoofdredenen dat consumenten online bestelde kleding terugsturen. Maar dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie zal dit straks tot het verleden behoren, hopen ze bij Duitse online modegigant Zalando.
Delen per e-mail
In de toekomst kunnen we zeggen: je bestelt maat 38, maar bij dit merk is maat 37 voor jou beter
Het is een hardnekkig probleem voor online modewinkels. De helft van de bij Zalando gekochte kleding wordt geretourneerd, vertelt Stacia Carr. De Amerikaanse leidt in Berlijn een team van enkele tientallen programmeurs en specialisten dat in Berlijn onderzoekt hoe het klanten kan helpen de juiste kleding- of schoenmaat te kiezen.
Behalve dat kleding thuis toch minder mooi blijkt dan gedacht, is een andere belangrijke retourreden dat het bestelde te groot of te klein valt, schetst Carr.
Maten zijn immers bij geen merk exact hetzelfde. Schoenmaat 43 valt bij Adidas weer net anders dan bij Nike of Asics. Maatje 38 is bij producent A net iets groter dan bij producent B. Het is de makke van confectiekleding, doceert ze. ,,Voor de industriële revolutie ging de elite naar de kleermaker, terwijl de armen kleding aan elkaar doorgaven. Moeder of grootmoeder vermaakten oude broeken of overhemden desgewenst."
Lees verder na de foto
Advies op maat
Maat 43 bij Adidas is niet exact hetzelfde als maat 43 bij Nike of Asics
Bij Zalando werken ze nu aan een oplossing. De online modegigant zet hiervoor een combinatie van slimme technologieën en menskracht in: een team modellen past in Berlijn de hele dag kleding en schoenen van de talloze merken die Zalando online verkoopt. Zo wordt in kaart gebracht hoe die zich tot elkaar verhouden. ,,Daardoor weten we of producten bij dat ene merk klein of juist groot vallen."
Het idee is dat klanten straks bij elke aankoop een op maat gesneden advies ontvangen. ,,We geven dan aan: je bestelt nu een maatje 38, maar bij dit merk valt dat relatief groot. Wij adviseren een 37."
Om dat voor elkaar te krijgen, bouwt Carrs team slimme algoritmen. Die leren de klantgeschiedenis kennen en interpreteren. ,,Hoe meer we van je weten, des te beter het advies." Daarbij is ook de hulp van klanten zelf nodig. Niet alle consumenten retourneren niet-passende kleding namelijk. ,,Zeker mannen zeggen sneller: deze trui is te groot of te klein, maar ik draag hem toch, ik heb geen zin in die rompslomp."
Grote winst
Om dat te counteren houdt Zalando na aankopen korte klantenquêtes. ,,Dan vragen we je: hoe goed past dit item je?" Uiteraard zijn er nóg meer manieren om kopers een betere indruk te geven van de juiste maat. ,,We kunnen experimenteren met 3D-bodyscans. Die info kun je dan desgewenst aan ons sturen, waardoor wij je beter kunnen adviseren."
Al met al valt volgens Zalando grote winst te behalen. Consumenten zijn tevredener als de maat klopt, de Duitse webgigant bespaart kosten. Items mogen namelijk gratis worden teruggestuurd. Carr, die lang in Silicon Valley werkte en naast Zalando bedrijven als Sony en Soundcloud op haar cv heeft staan, spreekt van een win-winsituatie. ,,Consumenten zouden eigenlijk niet over de juiste maat hoeven na te denken. Dat moet vanzelf gaan."
In de ideale wereld komen fabrikanten een universele maatvoering overeen. De kans dat zoiets op korte termijn gebeurt, is echter minimaal. ,,Toch is het een probleem dat ontwerpers en merken beter moeten adresseren. Bij consument zorgt het voor veel verwarring."
Leefstijl
Die verwarring wordt voorlopig eerder groter dan kleiner. Door een ongezondere leefstijl worden mensen in het Westen gemiddeld zwaarder. ,,Maatje 40 van nu is daardoor niet meer maatje 40 van, zeg, twintig jaar terug." In plaats van minder kleinere en meer grotere maten te produceren, laten fabrikanten de huidige systematiek intact. ,,Mensen vinden het lastig te accepteren dat ze zwaarder zijn en merken weten dat. Dus laten ze het zoals het is."
Verder in het nieuws
-
Onrust onder Jumbo-personeel over nieuwe arbeidsvoorwaarden
Er is onrust ontstaan onder het personeel van de distributiecentra van Jumbo. Zeker 200 distributiemedewerkers van de supermarktketen hebben het vertrouwen opgezegd in zowel de eigen ondernemingsraad (OR Supply Chain) als de centrale ondernemingsraad (COR). -
Kabinet: nieuwe inkomensgrenzen voor sociale huur
Gezinnen met lage middeninkomens die nu nog te veel verdienen voor een sociale huurwoning moeten daarvoor tóch in aanmerking komen. Voor eenpersoonshuishoudens wordt het juist lastiger om een huurhuis te krijgen. -
Minister Hoekstra ziet niets in verkoop 6%-belang KLM
Minister Hoekstra (Financiën) ziet het nut niet van de verkoop van het 6%-belang van de Nederlandse Staat in luchtvaartconcern KLM. Dat zei hij vanmiddag na de wekelijkse ministerraad. -
Op Intertoys-cadeaukaarten staat nog 1 miljoen euro uit
Twee dagen voordat de Intertoys-cadeaukaarten totaal waardeloos worden, zijn er nog steeds tienduizenden in omloop met daarop in totaal zo’n 1 miljoen euro. Dat bevestigt de speelgoedketen die gisteren failliet werd verklaard. -
Dit Nederlandse bedrijf doet het beter op Instagram dan Kim Kardashian
Kim Kardashian, Ariana Grande en Cristiano Ronaldo hebben het nakijken. Het account van het Nederlandse bedrijf 433 staat op de derde plek van Instagram-accounts met de meeste interacties.
-
Eneco: meer weglopende klanten door hogere energierekening
Eneco, dat dit jaar wordt geveild, moet heel hard zijn best doen om klanten vast te houden. Door de fors gestegen energienota zoeken veel mensen naar een voordeliger deal, zei topman Ruud Sondag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
Eneco-baas betreurt opstappen Adriaan Visser
Eneco-topman Ruud Sondag betreurt het vertrek van de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser. Dat zei hij vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018. Tegelijk heeft Vissers opstappen geen gevolgen voor Eneco’s verkoop later dit jaar.