Volledig scherm
,,Veel werkgevers hebben geen idee wat erbij komt kijken om iemand met een beperking op de werkvloer te hebben.’’ © Roos Koole

'Databank om mensen met een beperking sneller aan een baan te helpen, werkt niet’

Een online personeelsbank van het UWV om mensen met een arbeidshandicap gemakkelijker aan het werk te helpen, blijkt amper te werken. Dit jaar hebben slechts 54 bedrijven kandidaten geselecteerd uit de databank, meldt Trouw dat een kritisch rapport inzag. 

Astrid Hendriks, landelijk UWV-manager banenafspraak, bevestigt tegen de krant dat er niet veel gebruik van wordt gemaakt.  ,,Veel werkgevers hebben geen idee wat erbij komt kijken om iemand met een beperking op de werkvloer te hebben. Er is veel begeleiding nodig.’’

Eind 2016 lanceerde het UWV een nieuw systeem om werkgevers eenvoudig in contact te brengen met mensen die graag willen werken en een arbeidsbeperking hebben. De databank telt inmiddels ruim 157.000 namen, maar van veel mensen ontbreken de noodzakelijke gegevens. Meer dan de helft van de mensen in de database kan zelfs nooit worden gevonden omdat noodzakelijke informatie over hen niet is ingevuld door UWV.  Zo is van ruim 42 procent van de mensen niet bekend wat hun opleidingsniveau is. En slechts 8 procent is direct beschikbaar voor werk. 

,,De kandidatenverkenner is een hulpmiddel, dat er onder grote druk van de politiek is gekomen. Hoeveel werkgevers er gebruik van maken of hoeveel kandidaten er worden geselecteerd, is geen doel op zich’’, zegt Hendriks in Trouw. Ze vind niet dat met de databank moet worden gestopt, omdat het slechts een van de middelen is om mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen.