Volledig scherm
© ANP XTRA

Databedrijf Cambridge Analytica vraagt ook in VS faillissement aan

Cambridge Analytica, het Britse dataverwerkingsbedrijf dat in het middelpunt staat van het privacyschandaal rond Facebook, heeft in de Verenigde Staten een aanvraag tot faillissement ingediend. 

Het bedrijf liet begin mei weten alle activiteiten stop te zetten. Ook in Groot-Brittannië is een faillissementsprocedure opgestart.

Het databedrijf verloor de afgelopen maanden vrijwel alle klanten, nadat bekend werd dat het de hand had gelegd op gegevens van ongeveer 87 miljoen Facebookgebruikers. 

Daaronder zouden zich ook 89.000 Nederlanders bevinden. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf gebruikte de persoonlijke informatie om kiezersprofielen te maken.

Achter gesloten deuren

Na de onthullingen moest Facebook diep door het stof.  Volgende week dinsdag zal Facebook-baas Mark Zuckerberg verantwoording afleggen in het Europees Parlement. Hij zal fractieleiders en een aantal vooraanstaande leden van de bevoegde commissie uitleg geven over hoe Facebook omspringt met persoonlijke gegevens van gebruikers. Dat gebeurt achter gesloten deuren. 

Vorige maand legde de Facebook-baas ook al verantwoording af in het Amerikaanse parlement, het huis van afgevaardigden en de senaat.