Volledig scherm
De digitale economie koerst af op een groot probleem door acute stroomproblemen © Thinkstock

Datacenters luiden noodklok over toekomstige problemen stroomnet

Het Nederlandse stroomnet groeit niet hard genoeg om alle nieuwe technologische ontwikkelingen bij te benen. De Dutch Data Center Association (DDA) waarschuwt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brandbrief.

De Nederlandse digitale economie stevent af op een groot probleem door acute capaciteitsproblemen in onze stroominfrastructuur. Daarnaast kan er onvoldoende worden overgeschakeld op groene stroom omdat die simpelweg niet kan worden afgeleverd.

Volgens de branchevereniging van datacenters is rond Amsterdam de nood het hoogst. Op verschillende plaatsen is uitbreiding van het stroomnetwerk niet meer mogelijk. De groei van de Nederlandse economie zou hierdoor onder druk komt te staan, zo stelt DDA.

Het succes van de Nederlandse digitale economie en haar internationale concurrentiepositie hangt volgens DDA in sterke mate af van hoe goed de energie-infrastructuur is en meegroeit. Directeur Stijn Grove roept Wiebes op snel te komen met een noodplan.

  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.