Volledig scherm
PREMIUM
Irene van den Berg © Joost Hoving

Daten op hetzelfde opleidingsniveau

COLUMNHoe moet je een partner voor het leven kiezen: op uiterlijk, spontaniteit of toch opleiding? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Ik ben de helft van zo'n vervelend hoogopgeleid stel uit de Randstad. Het is mijn schuld dat er weer een universitair geschoolde man minder rondloopt op de vrijgezellenmarkt. Onbeschikbaar voor laagopgeleide vrouwen uit de provincie die wel wat financiële zekerheid kunnen gebruiken. Terwijl ik doctorandus ben en mijn eigen boontjes gemakkelijk kan doppen.

Deze week kreeg ik daarom een standje van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Mijn partnerkeuze leidt tot een sociale tweedeling tussen stad en regio. Of ik even uit wil leggen waarom ik niet getrouwd ben met een lekkere gespierde loodgieter uit Lutjebroek.

Het CBS publiceerde maandag een onderzoek waaruit blijkt dat er steeds meer hoogopgeleide koppels in Nederland zijn, vooral in de grote steden. Vervolgens trok CBS-demograaf Jan Latten van leer in NRC. Vroeger, toen de wereld nog mooi was en de man kostwinner, selecteerden de heren hun geliefde op uiterlijk of spontaniteit. Maar nu zijn ze ineens bezig met de opleiding van hun toekomstige vrouw, zo stelt Latten. Want een hooggeschoolde partner verdubbelt de kansen op een financieel onbezorgd leven. En dus bannen ze, met dollartekens in hun ogen, met één vinkje alle laagopgeleiden uit hun datingapp.

Tijd om het CBS te confronteren met zijn eigen cijfers: een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Veel te veel, vooral omdat al die scheidingen grote invloed hebben op kinderen. Koters van gescheiden ouders hebben bijvoorbeeld twee keer zoveel kans om later zelf met een gebroken huwelijk te eindigen, aldus het CBS .