Volledig scherm
PREMIUM
Anco van Garderen rijdt met een trekker een kleine sproeiwagen tussen de fruitplanten © Erik van 't Woud

De boer wil van schadelijk gif af, hoe moeilijk dat ook is

voedselindustrieBoeren en tuinders moeten van chemische bestrijdingsmiddelen af. Het is nu niet de milieubeweging die dat stelt, maar de agrarische brancheorganisatie LTO zelf. ,,We moeten terug naar de basis: samenwerken met de natuur."

Quote

De ecologi­sche grenzen van ons productie­sys­teem zijn bereikt

Joris Baecke, akkerbouwer

Boeren en tuinders willen het gebruik van landbouwgif zo ver mogelijk uitbannen. In 2030 mogen er geen chemische resten van pesticiden, schimmelbestrijders en onkruidverdelgers meer in hun producten, de bodem en het oppervlaktewater te vinden zijn. Dat staat in het toekomstplan dat acht landbouwsectoren in Nederland, van bollentelers tot fruittelers, hebben gepresenteerd.

,,De ecologische grenzen van ons productiesysteem zijn bereikt'', legt Joris Baecke uit. Hij is akkerbouwer in Zeeuws-Vlaanderen en binnen LTO verantwoordelijk voor Plantgezondheid. ,,De kwaliteit van ons oppervlaktewater staat onder druk, de biodiversiteit in Nederland daalt. De gezondheid van de bodem neemt af, en daar hebben wij zelf last van. Wij merken dat onze teelten kwetsbaarder zijn geworden. Daarom moeten we toe naar een duurzame manier van produceren, waarbij we meer samenwerken met de natuur.''