Volledig scherm
PREMIUM
Kate Raworth © RV

De economie is als een donut

De Britse econome Kate Raworth is in Nederland en trekt volle zalen met haar donut-theorie. De wereld moet de focus op geld en groei laten varen, vindt ze. Maar ze krijgt ook kritiek.

Als het aan Kate Raworth ligt, ziet de wereld er over tien jaar compleet anders uit. Klaar moet het zijn met de focus op geld en op groei. Wat hebben we aan een economie die steeds meer produceert en rijken rijker maakt, als het milieu onderwijl naar de knoppen gaat en sommige mensen niet eens brood kunnen kopen?

Helemaal niks, vindt de Britse. En wie de drukte in de foyer van het Hofpleintheater in Rotterdam even in zich opneemt, ziet dat ze niet de enige is die er zo over denkt. Raworth's boek Doughnut Economics heeft een gevoelige snaar geraakt. De mini-tournee in Nederland leidde al ver van tevoren tot uitverkochte zalen. In juni is ze zelfs te gast in de Tweede Kamer, op uitnodiging van de Partij voor de Dieren. De laatste econoom die die eer te beurt viel was Thomas Piketty. De Fransman toonde de wereld haar toenemende ongelijkheid, en die boodschap sloeg in als een bom.

Groeit Kate Raworth ook uit tot een blijvertje? Ze maakt in elk geval indruk als ze op het podium staat. Enthousiast hupsend van het ene been op het andere, gedreven de teksten opdreunend die ze waarschijnlijk al driehonderd keer eerder uitsprak. In andere zaaltjes, in andere landen, maar met een vergelijkbaar publiek.