Volledig scherm
Een duurdere euro heeft niet alleen voordelen. © ANP

De euro stijgt, goed nieuws?!

De euro staat op het hoogste niveau sinds drie jaar tegenover de dollar. De munt piekte vanochtend op bijna 1,23 dollar. Vijf vragen over de opmars van onze munt.

Wie onlangs op vakantie ging, heeft het misschien gemerkt: de euro is meer waard geworden in het buitenland. Prettig voor de Europeaan die naar de VS gaat voor vakantie. Vervelend voor de Amerikaan die de omgekeerde weg gaat. Máár de stijging van de euro heeft meer gevolgen en die zijn lang niet altijd prettig.

Hoe komt het dat de euro stijgt?

Het is een weerspiegeling van de economische kracht van Europa. Twee redenen springen er uit: het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de politieke situatie in de Europese Unie. Beleggers zijn opgelucht dat Duitsland een nieuwe regering krijgt en de zorgen over een populistische machtsovername in Italië volgend jaar zijn een stuk kleiner geworden. De nieuwe politieke stabiliteit helpt de euro. De economische groei trekt aan en dat zal voorlopig zo blijven, zo is de verwachting.

Wat merken de consumenten en het bedrijfsleven van de stijgende euro? 

Op zich is de sterke euro goed nieuws. Zo’n dure euro is prettig voor de koopkracht. Het maakt de import goedkoper en dat houdt de inflatie laag. Het is ook een buffer tegen de oplopende olieprijs. Olie wordt in dollars afgerekend. Een duurdere euro betekent dat de prijsstijging in euro’s meevalt. Vooralsnog plukken we de voordelen van de dure munt. Maar er zijn ook gevaren.

Wat zijn die gevaren?

Die duurdere euro maakt de export vanuit Europa duurder. Dat merken bedrijven als Unilever, Siemens of Volkswagen. En niet alleen ten opzichte van de dollar doet de euro het goed, ook ten opzichte van de Chinese yuan zit de munt in de lift. En juist die export is een belangrijke pijler onder het economisch succes. 

Moeten we ons zorgen maken?

De waardestijging zal niet direct tot problemen leiden, denkt econoom Stefan Koopman van de Rabobank. ,,De economische groei komt ook van de consumentenbestedingen en door de bedrijfsinvesteringen.'' Bovendien zal de export niet direct geraakt worden, dat is altijd een geleidelijk proces.

Waar eindigt de stijging?

Een waarde van 1,50 ten opzichte van de dollar zullen we niet gauw zien. Dat is echt schadelijk voor de economie en dan zal de Europese Centrale Bank (ECB) ongetwijfeld ingrijpen. De ECB zet vooral in op het voorkomen van sterke koerswisselingen. De verwachting is dat het dit jaar – in navolging van de Federal Reserve in de Verenigde Staten – de geldpers zal stilzetten en dat volgend jaar de eerste renteverhoging komt. Het grote succes van het stimuleringsbeleid is de economische groei en dat zal de ECB niet op het spel willen zetten. ,,Je ziet nu al dat ze het beleid met heel kleine stapjes aanpassen’’, zegt econoom Koopman. Zo kan de markt er aan wennen dat het stimuleringsbeleid wordt afgebouwd. Dat voorkomt schrikreacties en plotselinge koersstijgingen.