‘De kermis is er sinds de middeleeuwen, corona kan toch niet ons einde betekenen?’
Kermisexploitanten luiden de noodklok. Juist in het halfjaar waarin zij al hun geld moeten verdienen, zijn vanwege de strenge coronamaatregelen honderden kermissen geschrapt. ,,De kermis bestaat sinds de middeleeuwen, dit kan toch niet ons einde betekenen?”
Delen per e-mail
Al decennia loopt Hans van Tol met zijn Turbo Polyp (in de volksmond De Spin) de grote kermissen in Nederland af. De kermis zit in zijn bloed; zijn vader en voorouders zaten in het vak en nu zijn zoon en dochter. Maar sinds de steeds strengere coronamaatregelen zit hij met de handen in het haar. En met hem circa duizend andere kermisondernemers in Nederland. ,,Vrijdag zou ik op de voorjaarskermis in Helmond het seizoen starten, waarna komende maand kermissen in Purmerend en Lochem op de agenda staan. Hoogtepunt is Koningsdag op het Malieveld in Den Haag.”
Dat zit er echter niet in. Van Tols Turbo Polyp staat voorlopig stof te vangen in de opslag. Tot 1 juni zijn alle evenementen verboden verklaard, inclusief ruim vijfhonderd kermissen. ,,Wij zijn een seizoensbusiness”, zegt Van Tol, die ook bestuurslid is van de Bovak, de Nationale Vakbond van Kermisbedrijfshouders die vijfhonderd ondernemers vertegenwoordigd. ,,Van april tot en met oktober moeten wij al ons geld verdienen. De wintermaanden kennen wij geen tot nauwelijks inkomsten, sommige collega's hebben nog een oliebollenkraam, that's it.”
IJsbeer
Aan dat inkomstengebrek in de winter zijn kermisexploitanten gewend, aldus Van Tol. ,,Onze totale bedrijfsvoering is erop ingericht. De meeste facturen lopen in de periode dat we inkomsten hebben.” Hij trekt de vergelijking met een ijsbeer die in winterslaap gaat. ,,Bij het ontwaken in het voorjaar is het vet verdwenen en moet de beer dringend eten.”
Door de coronacrisis dreigt een kaalslag, vreest de Bovak. ,,Sommige ondernemers zeggen: Hans, ik weet überhaupt niet hoe ik straks boodschappen moet doen.” De belangenclub spreekt van een domino-effect, waarbij exploitanten met de grootste, dure attracties het eerst omvallen. ,,Attracties als de Booster, de hoge zweefmolen of dat megareuzenrad zijn op elke kermis de krenten in de pap, dankzij hen kan ook de kleine ondernemer met zijn of haar suikerspinkraam een boterham verdienen. Wij zijn een verzameling losse ondernemers, die het samen moet bolwerken.”
Exploitanten willen voorschot
Kermisvakbond Bovak pleit daarom voor royalere steunmaatregelen. Exploitanten vallen weliswaar onder het noodpakket van het kabinet dat minister Eric Wiebes (EZ&K) vorige week dinsdag bekendmaakte, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. ,,Als zelfstandigen hebben we recht op 1500 euro per maand en eenmalig 4000 euro. Onze bedrijfsvoering is véél duurder.” Hoogstens helpt het dat kermisexploitanten de vooruitbetaling voor de dure vergunningen om op kermissen te staan – vaak dertig procent van het totaalbedrag – nog terugkrijgen. ,,Voorlopig hebben we daar echter geen cent van gezien.”
Liefst zou de Bovak een voorschot willen ontvangen. ,,We horen Wiebes, Rutte en Hoekstra zeggen dat de zakken van het kabinet diep genoeg zijn. Ik hoop dat dat zo is.” Gebeurt dat niet, dan vreest de Bovak dat de hele branche door corona bezwijkt en er volgend jaar geen kermissen meer gehouden kunnen worden. ,,Dit is zonder precedent, deze coronacrisis is het ergste wat ik gedurende mijn leven heb meegemaakt”, zegt Van Tol. ,,Normaliter is het weer de enige grote onzekere factor. Een regenachtige, koele periode kan je voorjaar breken.”
Hij legt uit dat kermisexploitanten één grote familie vormen. ,,Bij een financieel probleem kun je normaliter altijd bij iemand terecht. Pietje helpt Klaas, Klaasje helpt Piet en anders is er wel een familielid. Door corona kan dat niet: iedereen zit in hetzelfde schuitje.”
Nekslag
Kermisvakbond Bovak hoopt en bidt dat de coronamaatregelen na 1 juni niet verlengd hoeven te worden. ,,We hebben mensen altijd vermaakt, iets wat juist nú belangrijk is. We bestaan al sinds de twaalfde eeuw, het woord komt van de ‘kerkmis’. Eeuwenlang hebben we ons aangepast. Het kan toch niet zo zijn dat twee, drie maanden corona de nekslag voor onze beroepsgroep betekenen?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden
Oud VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is afgelopen nacht op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding enkele dagen eerder. De Boer nam vier maanden geleden afscheid van grootste werkgeversorganisatie van Nederland. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
UPDATE Kan de politie binnenvallen op mijn verjaardag? Negen vragen over het nieuwe coronabeleid
Het kabinet heeft maandagavond flink wat nieuwe regels, adviezen en verboden over Nederland uitgestrooid. Maar duidelijker is het er niet op geworden, vinden veel lezers. Daarom: negen vragen over het verscherpte coronabeleid.
-
Marktleider bioplastics kiest voor Rotterdam: Mijlpaal voor de haven
Het Braziliaanse petrochemische bedrijf Braskem verplaatst zijn opslagplaats voor bioplastics van de haven van Antwerpen naar Rotterdam. Volgens ‘s werelds grootste producent van biopolymeren kiest ze voor Rotterdam vanwege de goede infrastructuur in combinatie met de moderne opslagfaciliteit. -
Koopkrachtberekenaar Het eerste loonstrookje van 2021, valt het mee of tegen? Bereken het hier
Het eerste loonstrookje van 2021 komt volgende week. Er is volgens het Nibud een bescheiden koopkrachtstijging van 1 procent. Maar achter de cijfers zit vooral veel onzekerheid. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe huishoudens het financieel gaan redden in 2021. -
Waarom de gemiddelde huizenprijs in december daalde
Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar daalden 0,5 procent ten opzichte van november, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dat laatste heeft waarschijnlijk met de veranderingen in de overdrachtsbelasting te maken.