Volledig scherm
De kerstman struint Marktplaats af naar door jullie aangeboden cadeaus. © Thinkstock/Marktplaats

De top vijf van 'sinterfaalcadeaus'

Sinterklaas zat er zo nu en dan flink naast met zijn cadeaukeuze. Marktplaats werd de afgelopen dagen overspoeld met 'sinterfaalcadeaus'. De goedheiligman en zijn pieten hebben zich vooral vergist in navigatiesystemen, auto-opladers voor smartphones en lingerie.

Veel huishoudens hebben afgelopen weekend al pakjesavond gevierd, maar niet álle pakjes zijn in de smaak gevallen. Tja, wat doe je dan? Doorverkopen! Traditioneel zet online platform Marktplaats elk jaar de minst gewilde cadeaus op een rijtje. 

Dit jaar steeg het aanbod van Nederlandstalige cd's opvallend snel (+28 procent), en dan met name de smartlappen en Nederlandstalige popmuziek. Een duidelijke piek was er ook te zien in het aantal advertenties met reisgidsen (+19 procent).

,,Elk jaar zien we na pakjesavond een opvallende stijging in het aanbod van 'cadeau'-artikelen", reageert een zegsman van Marktplaats. Vorig jaar werden er vooral computergames, boeken en herensokken geplaatst. Toen eindigden de jumpsuits hoog in het lijstje.  In 2014 werden honderden advertenties met interactieve knuffels Furby’s geplaatst. 

Hieronder de top 5 van minst gewilde cadeaus

1) Navigatiesystemen

Misschien een tip voor de sint om volgend jaar iets meer met zijn tijd mee te gaan. Want met Google Maps op de mobiele telefoon en de ingebouwde hippe navigatiesystemen in de auto zitten we niet meer zo te wachten op die 'oude' navigatiesystemen. Volgens de Marktplaats-ranglijst staan de navigatiesystemen dit jaar voor het eerst op nummer één.

2) Auto-opladers voor smartphones 

Niets zo vervelend als een lege batterij van je mobieltje. Ongetwijfeld dacht Sinterklaas met zijn hulpjes dat hij mensen uit de brand zou kunnen helpen met dit cadeau: even snel je telefoon opladen in de auto. Toch denken sommige ontvangers daar anders over; de auto-opladers staan voor het eerst op nummer twee.  

3) Mutsen, sjaals en handschoenen

Guur weer is op komst en ja, dan zijn mutsen, sjaals en handschoenen natuurlijk meer dan welkom. Althans, dat zou je verwachten. Toch is niet iedereen even gelukkig. Kleuren  en modellen blijven natuurlijk smaakgebonden.  

4) Ondergoed en lingerie 

De sint lijkt dit jaar de plank flink mis te slaan met de cadeaus voor de dames. Ook hier geldt natuurlijk: het moet maar net je maat en je smaak zijn. 

5) Cd's en Dvd's

Nog een opvallende nieuwkomer dit jaar in het lijstje van Marktplaats: Nederlandstalige cd's. Op smartlappen en Nederlandstalige popmuziek lijkt de gemiddelde pakjesontvanger niet te zitten wachten. Wie ervan houdt, kan nu mooi zijn slag slaan.