Volledig scherm
Castelein's De Unie ziet in 2015 nog minstens 100.000 banen sneuvelen. © anp

De Unie ziet nog minstens 100.000 banen sneuvelen

interviewNog zeker 100.000 Nederlanders verliezen hun baan in 2015, ondanks dat de ergste economische ellende voorbij is. Dat verwacht vakbond De Unie, op basis van eigen onderzoek.

Quote

Noem mij een onheilspro­feet, maar die positieve cijfers sporen helaas totaal niet met de realiteit

Reinier Castelein

Volgens voorzitter Reinier Castelein van De Unie, met vijftigduizend leden de kleinste 'grote' vakbond, gaat het economisch een stuk minder dan uit de cijfers van onder meer het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt. ,,Noem mij een onheilsprofeet, maar die positieve cijfers sporen helaas totaal niet met de realiteit," zegt Castelein. ,,Eind vorig jaar kondigde ik ook al aan dat de massaontslagen door zouden gaan. Helaas heb ik daarin gelijk gekregen."  

Castelein's De Unie ziet in 2015 nog minstens 100.000 banen sneuvelen. De cijfers komen uit de eigen arbeidsmonitor waarin De Unie het aantal reorganisaties bijhoudt dat al is aangekondigd, plus een aantal nieuwe ontslagrondes die nog niet bekend zijn. ,,Die informatie bezitten wij omdat we meepraten aan 318 cao-tafels en omdat we relatief veel leden hebben in de financiële sector en in het hogere management van grote bedrijven. De mensen die de reorganisaties maken, zeg maar."  

Massaontslagen
De Unie wijst op de drieduizend ontslagen die afgelopen weken werden aangekondigd bij ING, DAF en Rotot Smeets. Bij Rabobank vliegen er in enkele jaren 8.000 mensen uit, bij bedrijven als MSD, Akzo Nobel, KPN, SBM Offshore, Holland Casino en de kranten van NDC en Wegener verdwijnen elk honderden mensen. Massaontslagen zijn er verder in de kinderopvang, door de decentralisaties verliezen tienduizenden werknemers in de jeugd- en de thuiszorg hun job. Bij het UWV is een reorganisatie gestart die uiteindelijk vierduizend banen kost.  

De ontslaggolf zal slechts mondjesmaat in de cijfers terug te zien zijn. Sterker, op 1 januari zal de werkloosheid eerst spectaculair met ca 43.000 mensen, twee procent, dalen. De reden is geen miraculeus herstel van de economie, maar de invoering van een nieuwe internationale definitie voor werkgelegenheid door minister Asscher. ,,Als iemand straks minimaal een uur per week werkt wordt hij niet meer als werkloos aangemerkt," legt Castelein uit. ,,In de oude nationale definitie was dat 12 uur."  

De voorzitter, die zelf twaalf jaar purser bij de KLM werkte en tijdens zijn werk de vakbond is ingerold, ergert zich mateloos aan het ,,krankzinnige gegoochel" met werkloosheidcijfers. ,,In werkelijkheid zijn zeker zo'n miljoen Nederlanders werkloos. Door de ruime definitie worden die niet geteld. Ze zitten verstopt in de miljoen zelfstandigen zonder personeel waar tienduizenden mensen nauwelijks opdrachten hebben." Een ander deel betreft vaak oudere werknemers, die niet langer solliciteren en daardoor hun bijstandsuitkering zijn kwijtgeraakt.   
Kritiek op Rutte
Volgens De Unie komen de cijfers het kabinet niet slecht uit. ,,Verantwoordelijke politici blijven zo ongeschonden op het pluche zitten." Castelein heeft zware kritiek op het beleid van premier Rutte en vice-premier Asscher. ,,Dan hoor ik Rutte Obama kopiëren met zijn woorden: ik ga voor jobs, jobs en jobs. In werkelijkheid zijn door de ideologische verschillen tussen VVD en PvdA, werkgevers en werknemers plus iedereen die ook maar iets met de arbeidsmarkt te maken heeft sociaal verwaarloosd."  

De aanhoudende ontslagen en het grote aantal verstopte werklozen zorgen er voor dat de werkloosheid komend jaar - ondanks het onderliggende economisch herstel - nauwelijks daalt. ,,Er komen weliswaar ook veel nieuwe banen bij, maar die gaan deels naar bovengenoemde werknemers die niet in de statistieken zitten. Jonge schoolverlaters zullen maar mondjesmaat profiteren."  

Vakbond De Unie richt zich komend jaar daarom alvast op een nieuw kabinet. ,,Een kabinet dat zich richt op de middenklasse. Want Rutte en Asscher regelen alleen zaken voor de lage en de hoge inkomens."

Lees het hele interview met Reinier Castelein vandaag in het AD.