Volledig scherm
Werknemers werken aan een wissel op het spoor. © ANP

De werkloosheid is voor het eerst weer lager dan voor de crisis

Het werkloosheidspercentage is weer onder het niveau van voor de crisis in 2008. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slechts 3,5 procent van de Nederlanders die kunnen werken was de afgelopen maand werkloos. 

Die 3,5 procent komt neer op 326.000 werklozen. In oktober lag het werkloosheidspercentage nog op 3,7 procent. 

De werkeloosheid is al langer aan het dalen in Nederland. Van alle mensen die kunnen werken, hadden er vorige maand 8,9 miljoen een betaalde baan. Het aantal werklozen nam de afgelopen drie maanden met 9000 mensen per maand af. 

Uitkeringen

Het UWV constateert dat de instroom van nieuwe ww-uitkeringen in alle beroepsgroepen de afgelopen elf maanden is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sterkste daling is zichtbaar bij de technische en de pedagogische beroepen. Het UWV registreerde eind november 267.000 lopende ww-uitkeringen. Dat zijn er ruim 2000 minder dan een maand eerder. 

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) noemt de werkloosheidscijfers ‘mooi nieuws om 2018 mee af te sluiten’, zo zegt hij in een reactie. Hij wijst er daarbij op dat werkgevers staan te springen om extra handen. ,,Ik hoop dat er in 2019 nog veel meer mensen aan het werk komen’’, aldus de minister. 

Daarnaast stoppen vrouwen die kinderen krijgen zelden nog met werken. Zij zijn bijna even vaak aan de slag als kinderloze vrouwen van dezelfde leeftijd.