'De winnaar komt in januari bij mij een echte oliebol proeven'

Natuurlijk gaat hij volgend jaar weer voor de koppositie, maar ook met een derde plek is Rotterdamse oliebollenbakker Richard Visser erg blij: ,,Sinds de AD oliebollentest er is, zijn alle oliebollenbakkers bezig met kwaliteit. Dan wordt het steeds moeilijker om te winnen."

AD Oliebollentest 2014

Alle resultaten van de AD Oliebollentest 2014 vindt u hier:

Volledig scherm
De Oud Hollandse Gebakkraam aan het Eudokiaplein in Rotterdam eindigde als een na laatste in de AD Oliebollentest. © AD
Quote

We zijn nog nooit derde geworden, ook wel eens leuk

Oliebollenbakker Richard Visser

Negen keer werd Richard Visser's gebakkraam op de kruising van de Heemraadsingel met de Vierambachtsstraat al eerste in de AD-test en vijf keer tweede. Dit jaar werd hij derde, maar nog steeds scoorden zijn bollen het hoogst in de regio Rijnmond.

,,We zijn nog nooit derde geworden, ook wel eens leuk," zegt de goedlachse bollenbakker. Hij leerde het oliebollendraaivak nog van zijn opa. ,,Die stond hier al in 1952 met de kraam. Ik ben er echt in opgegroeid."

Graanoogst
Visser is al decennia een begrip in Rotterdam, toch moet het wiel elk jaar opnieuw worden uitgevonden: ,,De samenstelling van het deeg is afhankelijk van de graanoogst. In september krijgen we het eerste meel binnen en gaan we kijken wat de beste melange oplevert. Het is echt precisiewerk."

Braakballen
Zaterdag heeft Visser nog wel een bolletje van dit jaars winnaar Bakkerij Brokking in IJsselstein geproefd: ,,Mwa...kan beter,'' zegt  hij met een  knipoog. Gekscherend: ,,In januari komen zij bij mij. Ik heb al gezegd dat ze dan een keer een echte oliebol kunnen proeven."  

De slechtste oliebollenkraam in de regio is volgens het testpanel Oud Hollandse Gebakkraam op het Eudokiaplein. Het commentaar loog er niet om: 'Onvervalste braakballen. Als deze kraam niets meer verkoopt, is dat een zegen.' Of hij dit advies heeft opgevolgd is onduidelijk, de kraam was zaterdagmiddag in elk geval dicht.