Volledig scherm
Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda spande vorig jaar een zaak aan tegen Deliveroo. © anp

Deliveroo verlost van plaaggeest Sytze

Deliveroo-koerier Sytze Ferwerda (21) zal de strijd tegen de maaltijdbezorger niet hervatten, nu de rechter dinsdag oordeelde dat bezorgers geen zzp-ers maar werknemers zijn. De 21-jarige Fries wil verder met zijn studie.

Ferwerda werd vorig jaar het gezicht van vakbonden en linkse partijen in hun strijd tegen schijnzelfstandigheid. De Amsterdamse student daagde bezorgdienst Deliveroo voor de rechter, toen die hem dwong uit dienst te gaan en als zzp-er verder te gaan. 

Die zaak trok vorig jaar juni massale media-aandacht. Ferwerda was op alle journaals te zien en werd gevolgd door Tim Hofman van BNN. Nadat hij de zaak verloor, hing hij zijn Deliveroo-jas en bezorgbox aan de wilgen. ,,Ik had geen zin meer om voor Deliveroo als zzp-er te rijden,” vertelt Ferwerda. ,,Ook wilde ik verder met mijn studie politicologie.” 

Waar Ferwerda geen gelijk kreeg, trok vakbond FNV dinsdag aan het langste eind. Bezorgers van Deliveroo zijn wel degelijk als werknemers te beschouwen. ,,Ik ben echt ontzettend blij, deze uitspraak is supergoed nieuws en rechtvaardigheid voor de koeriers!”

Gaat hij nu opnieuw van Deliveroo eisen dat hij werknemer is en onder andere vakantiegeld terugvragen? De jonge Fries zegt van niet. ,,Nee, het is echt klaar.” Hoewel hij de Deliveroo-app nog op zijn telefoon heeft staan, heeft hij die al maanden niet gecheckt.

Volledig scherm
Ferwerda haalde vorig jaar juni alle journaals met zijn strijd tegen Deliveroo © AD/David Bremmer

Nieuwe baan

Ferwerda zegt met genoegen op vorig jaar terug te kijken. ,,Het voelde goed om ergens voor te staan, waar ik het hartgrondig mee eens ben.” Heel erg zit hij niet met de verloren rechtszaak. ,,Door mijn zaak hebben we veel aandacht gekregen en is dit probleem in Den Haag echt op de kaart gezet.”

Inmiddels heeft de Deliveroo-plaaggeest een baan als baliemedewerker bij de Amsterdamse ASVA-studentenunie gevonden. In loondienst. ,,Dat is wel zo prettig, dan weet je zeker dat je betaald wordt. En het leukste: ik zie de post vakantiegeld staan als ik op mijn loonstrookje kijk.”

Voor de toekomst hoopt hij dat minister Koolmees met maatregelen tegen de ongewenste effecten van platformwerk komt. ,,Uiteindelijk is het beter dat de politiek dit niet aan de rechter laat, maar zelf met een oplossing komt.”