Deze 46-jarige man uit Zwolle is de hoogste Nederlander én LHBT'er bij Google

Long readLiefst 2,5 miljoen mensen pogen jaarlijks bij Google aan de slag te komen, Arjan Dijk uit Zwolle lukte het. Hij is de hoogste Nederlander én LHBT bij Google. Aan het AD vertelt hij over de unieke werkcultuur bij de zoekgigant.

Kwispelend springt de zwarte labrador van zijn kussen als de verslaggever de werkkamer van Arjan Dijk betreedt. Enthousiast drentelt de viervoeter rondjes om ons heen. ,,Dit is Mickie. Alle Google-werknemers, hoog of laag, mogen hun hond mee naar het werk nemen", vertelt Dijk. ,,Dat doe ik vaak, ik ben een Doogler.

De Dooglers zijn niet de enige groep binnen Google. Nieuwe medewerkers heten Nooglers, senior personeel Greyglers, maar er zijn ook Carpooglers (carpoolende medewerkers), Gleegers (een acapella-zanggroep binnen Google) en Gayglers (LGBT’ers), waar Dijk ook toe behoort. 

Volledig scherm
Arjan Dijk werkt al bijna acht jaar bij Google en klom in die tijd op tot vicepresident growth management bij Google. © Google
Quote

Ik heb 18 sollicita­tie­ge­sprek­ken gevoerd voordat Google me aannam.

Arjan Dijk, vicepresident growth management bij Google
Volledig scherm
Fietsen op de Google Campus in Mountain View. © AD/David BremmerAcht jaar werkt Dijk (Zwolle, augustus 1970) inmiddels bij Google, waarvan de laatste zeven jaar op het hoofdkwartier in Mountain View: een groen slaapstadje zo’n 50 kilometer onder San Francisco, waar ondanks de naam geen berg of heuvel zichtbaar is. In die tijd groeide het bedrijf uit van 10.000 werknemers en 10 miljard dollar jaaromzet tot een techconglomeraat met 70.000 werknemers dat officieel Alphabet heet. 
 
Google-fietsen
Alles in Mountain View draait om Google, op de campus werken circa 10.000 mensen. Om de afstand tussen de vele gebouwen te overbruggen bewegen medewerkers zich voort op fietsen in de huiskleuren rood, groen, geel en blauw. De rijwielen, een mandje aan het stuur, mogen door iedereen meegenomen worden. ,,Als Nederlander vind ik dat bijzonder leuk”, zegt Dijk die zelf ook regelmatig een fiets pakt.

Verder lezen na de foto's

Volledig scherm
Arjan Dijk (46) is de hoogst geplaatste Nederlander bij Google. © AD/David Bremmer
Volledig scherm
Midden op de Google campus staat een enorme replica van een T-rex. © Google

Bij één van de gebouwen staat een meterslange T-Rex replica. De persdame weet niet waarom. Misschien symboliseert de roofhagedis de dominantie waarmee Google de concurrentie weg eet? Ook staan overal op de campus de groene robotjes van mobiel besturingssysteem Android. Techtoeristen laten zich ermee fotograferen.

Altijd zonnig

Quote

Gratis maaltijden, vervoer naar San Francisco, massages, zorg. En je hond mee naar werk!

Ajan Dijk over Google's riante arbeidsvoorwaarden
Volledig scherm
Dagjesmensen laten zich fotograferen op de Google Campus in Mountain View, waar alles om Google draait. © AD/David Bremmer

Inmiddels is Dijk opgeklommen tot vicepresident Growth Marketing en is hij de hoogst geplaatste Nederlander. Hij stuurt teams in 43 landen aan. ,,Ik ben verantwoordelijk voor de marketing voor de ruim honderd miljoen mkb-bedrijven in de wereld”, legt hij uit. ,,Het draait erom wat al onze services – YouTube, Gmail, etcetera – voor ondernemers kunnen betekenen.”  

Verder gaat hij over Google’s mediastrategie en daarmee alle advertentiecampagnes. ,,We maken soms ook reclame in traditionele media zoals kranten en tv. We hebben een pot geld en ik bepaal mede hoe we die inzetten.”

Het werken bij Google bevalt Dijk, net als de werkcultuur in Californië. ,,Het weer is altijd goed in dit deel van de wereld en de mensen zijn bijzonder optimistisch ingesteld. Technologie is ‘a drive for good’. Neem Google Maps, je kunt je toch geen leven meer zonder voorstellen?"

De riante arbeidsvoorwaarden helpen flink mee. Dijk somt op: ,,Gratis ontbijt, lunch en diner op de campus, gratis shuttles van en naar San Francisco, gratis gezondheidszorg - wat hier in de VS heel belangrijk is -, massages, een was- en droogservice, kosteloos sporten, subsidie op hybride auto’s. Er is zoveel, dat ik het zelf niet eens allemaal weet.” Alle personeelsleden kunnen ook aandelen krijgen. ,,In dat opzicht is er weinig verschil tussen het hoger management en gewoon personeel.” 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Acteurs Vince Vaughn en Owen Wilson proberen in de komedie The Internship (2013) een baan te bemachtigen bij Google. Nederlander Arjan Dijk lukte het. © Reuters
Volledig scherm
Google fietsen bij de campus in Mountain View © AD/David Bremmer

Google telt zelfs een speciale afdeling met als enige taak het personeel 'happy' te houden. Al die inspanningen en het goudgerande pakket zijn er ook om kapers elders uit Silicon Valley af te houden. De competitie om talent is enorm. In het recente verleden shopte Facebook lustig bij Google. ,,Inmiddels is dat niet meer zo.”

Thank God it's Friday-meeting

Quote

Nadeel: zelfs in de laagste functies is het Goog­le-personeel zwaar overgekwa­li­fi­ceerd.

Volledig scherm
Google-oprichters Larry Page en Sergei Brin © REUTERS

Waar recent een reeks onthullingen rond de vrouwonvriendelijke machocultuur in Silicon Valley naar buiten komen, zijn verhalen over Google schaars. Volgens Dijk is dat geen toeval. Hij wijst op de wekelijkse TGIF (Thank God it’s Friday)-meeting, waarvoor werknemers vragen kunnen insturen. ,,Vragen met de meeste stemmen worden beantwoord door het senior management.” 

Deze ‘Goddank is het vrijdag' meeting doet problemen snel naar de oppervlakte borrelen. ,,Het dwingt managers eerder hun verantwoordelijkheid te nemen.” 

Ook door de wijze van rekruteren weet Google ondanks de spectaculaire groei zijn cultuur te behouden. ,,Ik mag niet mijn eigen mensen kiezen. Daar is een speciale sollicitatiecommissie voor. Op die manier voorkom je dat een manager iemand een gunst bewijst of eigen entourage binnenhaalt.” 

In de commissie zitten – heel ongebruikelijk – ook werknemers die onder de nieuwe collega gaan werken. Verder telt de commissie altijd iemand die los van de afdeling staat waar de werknemer komt te werken. Het idee is dat deze met een objectievere blik sollicitanten kan beoordelen. 

Hoe is Dijk bij Google binnengekomen? Iedereen wil er werken, jaarlijks ontvangt het techbedrijf 2,5 miljoen sollicitaties, bijna 7.000 per dag. ,,Ik ben benaderd”, glimlacht hij. Dijk studeerde marketing aan Nyenrode en werkte daarna voor Unilever en de Amerikaanse bank Capital One. ,,De laatste is een grote jongen in de VS, mijn werk viel op.” 

Verder lezen na de foto's

Volledig scherm
Google-personeel op de campus in hoofdkwartier Mountain View © AD/David Bremmer
Volledig scherm
Google-werknemers in Mountain View © AD/David Bremmer

De baan was daarmee niet binnen. ,,Ik heb achttien gesprekken gevoerd”, vertelt hij. ,,Dat was destijds niet ongebruikelijk.” Inmiddels is zes tot zeven het maximum, meer biedt geen extra waarde, concludeert Google. Het is een van de voorbeelden  uit het boek van HR-baas Laszlo Bock: in Inside Google Work Rules beschrijft deze hoe het bedrijf met behulp van data zijn sollicitatieprocedures heeft verfijnd.

Wifi-busjes

Quote

Iedereen is ontzettend optimis­tisch in dit werelddeel. Technolo­gie is 'a drive for good' .

Arjan Dijk
Volledig scherm
Arjan Dijk in zijn werkkamer. Niet op de foto: hond Mickie. © AD/David Bremmer

Eén van de bekende anekdotes luidt dat er tijdens sollicitaties aparte vragen op tafel komen als: hoeveel golfballen passen er in een bus?  Volgens Dijk is dat totaal geen rare vraag. ,,Bij Google gaat het erom of iemand logisch kan redeneren en uitstekende cognitieve vaardigheden bezit. Werknemers worden bovendien vaak op meerdere projecten gezet.”

En zo baseert Google alle beslissingen (mede) op cijfers. Voorbeeldje: het HR-team ontdekte dat langere kantinetafels medewerkers sneller contact laten maken. De optimale wachttijd voor de kassa blijkt drie tot vier minuten. Te weinig voor ergernis en verlies van kostbare werktijd, maar lang genoeg om een gesprekje met die onbekende collega te beginnen.

Zit er dan geen enkel nadeel aan het werken bij Google? Ex-werknemers noemen het problematisch dat iedereen zo hoogopgeleid is. Doordat Google zo'n populaire werkgever is, is zelfs het personeel in lagere functies is zwaar overgekwalificeerd. Het beperkt de promotiekansen, wat tot frustraties kan leiden. Tegelijk maken de gouden arbeidsvoorwaarden het lastig voor mensen om hun baan op te zeggen.

Verhalen dat iedereen in Silicon Valley structureel werkweken van 60+ uur draait, lijken in ieder geval overdreven. Als de verslaggever na afloop een rondje campus maakt, staan tientallen werknemers in de rij voor de shuttles naar San Francisco. Het is pas kwart over vier, zo stressvol lijkt een job bij Google niet te zijn.  

De persafdeling van Google haast zich erbij te zeggen dat de busjes wifi bezitten. ,,Werknemers kunnen indien nodig werken. Veel personeel neemt zowel heen als terug een vroege shuttle om files voor te zijn." 

Na de foto's: hoogste gay bij Google en project M&M

Volledig scherm
Een Google straatnaambord rond de campus in Mountain View © AD/David Bremmer
Volledig scherm
Google-werknemers wachten op de gratis shuttle naar San Francisco © AD/David Bremmer

HOOGSTE LHBT’ER BIJ GOOGLE

Volledig scherm
De Google-boot op de Canal Pride van 2016. Ook Arjan Dijk voer mee, net als dit jaar. © Google
Volledig scherm
De M&M's liggen niet langer zichtbaar bij Google, maar in gesloten bakken. © gratis

Naast hoogst geplaatste Nederlander is Dijk ook de hoogste gay bij Google. Hij zit in de speciale LHBT-werkgroep van het bedrijf. ,,Als er iets in Google aangekaart moet worden, voer ik het woord,” zegt hij. Niet dat zoiets vaak nodig is. ,,Google hecht zeer aan diversiteit, dat zit in de cultuur.” Hij is verantwoordelijk is voor de eerste wereldwijde LHBT-advertentie van het bedrijf, vertelt hij met gepaste trots. Hoewel hij een huis in Amsterdam bezit en vandaag de Gaypride zal bezoeken, ziet Dijk zich niet meer voorgoed teruggaan. Hij maakt zich zorgen over de afnemende (homo)tolerantie in Nederland. ,,In San Francisco en dit deel van Californië voel ik me comfortabeler om hand in hand te lopen dan in Amsterdam.” Om even later te nuanceren: ,,Uiteraard kan ik binnen Californië honderd mijl reizen en dan is de homoacceptatie stukken minder.”  

G
RATIS M&M's 
Eén van Google’s befaamde arbeidsvoorwaarden zijn gratis M&M’s. Hoewel die nog steeds overal te vinden zijn, zitten de chocolaatjes tegenwoordig in afgesloten verpakkingen. Toen de consumptie de spuigaten begon uit te lopen, werd in 2013 een speciale commissie opgetuigd. De werkgroep met oa gedragswetenschappers besloot de lekkernij minder zichtbaar neer te leggen. Gezond eten werd prominent op de voorgrond geplaatst. Het resultaat van 'Project M&M' is spectaculair. Alleen in het New Yorkse filiaal consumeerden de 2.000 Google-medewerkers binnen twee maanden al 3,1 miljoen minder calorieën.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.