Volledig scherm
© anp

Deze ketens verdwenen al uit Nederlandse winkelstraat

Met MS Mode dreigt de zoveelste bekende keten uit de Nederlandse winkelstraten te verdwijnen. Het AD geeft een overzicht van recente faillissementen.

2016

Volledig scherm
© anp

MS Mode
De directie van MS Mode vraagt vandaag uitstel van betaling aan, nadat de keten al enige tijd in zwaar weer verkeert. MS Mode, dat zich richt op vrouwen met een 'maatje meer', valt onder CoolInvestments, het mode-imperium van Roland Kahn. Ook diens CoolCat, America Today , Sapph en WonderWoman maken daar deel van uit. Onduidelijk is of die merken nu ook in de gevarenzone zitten. MS Mode telt bijna 400 winkels en 2300 medewerkers in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In ons land zijn er 130 vestigingen en 660 werknemers.

Scheer & Foppen

Volledig scherm
© ANP

Elektronicaketen Scheer & Foppen is de zoveelste elektronicaketen die het aflegt tegen goedkopere online shops. Voor de 56 zaken - vooral gevestigd in het Noorden, Oosten en Midden van het land, wordt op 14 juni faillissement aangevraagd. Nu een doorstart is mislukt, rest voor de 475 medewerkers de WW.  

MacIntosh (onder andere Manfield, Scapino)

Volledig scherm
© anp

Het moederbedrijf van schoenenketens Dolcis, Invito, Manfield, Pro Sport, Scapino ziet begin januari al zijn winkelformules failliet gaan. Enkele dagen daarvoor is MacIntosh zelf al bankroet verklaard. Daarmee komen de banen van liefst 5500 medewerkers in 500 winkels op losse schroeven. Enkele maanden later heeft toch de helft van hen nog werk. 23 van de 73 Dolcis-winkels maken een doorstart onder Nelson Schoenen. Manfield gaat verder als Mnfld, 37 van de 66 filialen blijven open. 148 van de 206 winkels van wijlen Scapino gaan door als Zire. Ook Invito en Pro Sport maken een doorstart met minder filialen.

Unlimited Sports Group (Perry Sport/Aktiesport)

Volledig scherm
© anp

De 169 sportwinkels van Perry en Aktiesport gaan eind februari kopje onder. Het concern krijgt de nekslag door het failliet van V&D, waar Perry 11 shop-in-shop stores heeft. Bovendien zit Aktiesport in 128 vestigingen van probleemketen Scapino. Het bankroet blijkt niet fataal: het Britse JD Sports Fashion betaalt 26,5 miljoen en gaat door met een deel van de winkels. Waarschijnlijk blijven 30 van de 58 Perry Sports open en 30 Aktiesport-vestigingen. Veel van de 2300 medewerkers belanden dus op straat.

Paradigit

Volledig scherm
© anp

De computerwinkel telde 17 filialen waaronder 5 shop-in-shops in V&D. Na het bankroet in februari gaan de drie grootste filialen (Eindhoven, Utrecht en Maastricht) door. De helft van de 200 banen lijkt gered.

Foto Klein

Volledig scherm
© AD.nl

Foto Klein met zijn 34 zaken is eind januari de zoveelste elektronicaketen die het aflegt tegen online shops die pc's, platte schermen en elektronische producten véél goedkoper aanbieden. En pech voor de 200 werknemers: slechts vijf zaken gaan verder onder de vlag van nieuwe eigenaar Kamera Express. 

La Ligna

Volledig scherm
© anp

Na jaren van verliezen gaat de damesmodezaak, in 1984 gestart in Groningen, in februari kopje onder. Gelukkig voor de ruim 230 medewerkers komt er snel een herstart onder leiding van een groep investeerders. 42 van de 52 winkels blijven open, 135 mensen krijgen een baangarantie.

2015

Volledig scherm
© anp

BAS Group (onder andere Dixons, MyCom)
De eigenaar van elektronicawinkel Dixons (88 zaken, 650 mensen), computerzaak MyCom (38 winkels, 350 werknemers) en iCentre (24 zaken) staakte vorig jaar oktober de strijd. Nog dezelfde maand koopt Relevant Holdings - eigenaar van The Phone House - het moederbedrijf. 30 Dixons vestigingen, 22 MyCom-filialen en alle iCentre winkels gaan door, de helft van al het BAS-personeel mag  blijven.

V&D/La Place

Volledig scherm
© anp

Het meest geruchtmakende faillissement van allemaal. Lange tijd lijkt V&D gered via een nieuwe kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital en huurverlaging van grote vastgoedbazen, maar eind 2015 gaat het alsnog mis. Door een warm najaar en slechte decemberverkopen valt het uit 1887 stammende Vroom & Dreesmann om, net als horeca-formule La Place. Uiteindelijk wordt voor de 62 warenhuizen geen koper gevonden, een overnamepoging van Roland Kahn's Cool Investment mislukt. 5500 medewerkers belandden in de WW. De losse tientallen vestigingen van La Place worden gekocht door Jumbo voor 48 miljoen euro.

Miss Etam

Volledig scherm
© anp

John van der Ent kreeg het lek bij V&D niet boven en dat lukte ook niet bij Miss Etam. Enkele maanden na zijn vertrek gaat de modeketen failliet. Ook hier is er een doorstart: van de 200 winkels (140 van Miss Etam, 60 van Promiss) blijven er 99 over. Die bieden werk aan 800 mensen, de overige 1200 werknemers van Miss Etam kwamen in de WW terecht.

Schoenenreus

Volledig scherm
© anp

Nadat  de op 1 na grootste schoenenketen van ons land drie jaar terug al failliet ging en een nieuwe start maakte, gaat het eind januari 2015 opnieuw mis. Dit keer is er geen ontkomen aan. Van de 120 vestigingen blijven er slechts tien tot twintig open. Nieuwe eigenaars CA Global Partners en GA Europe sluiten 100 winkels. Het overgrote deel van de duizend medewerkers verliest zijn job definitief.

DA Retailgroep

Volledig scherm
© anp

De moeder van drogisterijketen DA wordt net als V&D en MacIntosh eind december failliet verklaard. Nu slechts 7 van de 266 DA-filialen door het hoofdkantoor werd gerund, is de schade beperkt. De rest zit in franchise. Op het hoofdkantoor, distributiecentrum en de paar vestigingen werkten 212 mensen. Al vrijwel meteen werd duidelijk dat Holland Pharma, een groothandel in drogist-artikelen, DA Retailgroep overnemen.

2014

Volledig scherm
© anp

Halfords
Eerder zat auto- en fietsartikelen keten Halfords in de stal van MacIntosh, waar het nauwelijks het hoofd boven water kan houden. In 2013 koopt het management de 102 vestigingen met als doel een koper te vinden. Dat lukt niet waarna in oktober 2014 faillissement volt. Uiteindelijk kopen franchisenemers van Halfords, die al 28 zaken bezitten, 17 winkels over. Zo'n 75 tot 100 van de 536 medewerkers houden zo hun baan.

Free Record Shop

Volledig scherm
© anp

De roemruchte platenwinkel van Hans Breukhoven was alom tegenwoordig in de jaren '80, maar overleefde het instorten van het cd-tijdperk niet. Bij het eerste faillissement in 2013 raken ruim 750 mensen hun baan kwijt, maar volgt toch nog een doorstart met 36 van de 141 filialen. In april 2014 gaat het weer mis en sluiten de resterende Free Record Shop filialen ook. Definitief. 

Polare

Volledig scherm
© anp

Ook de boekensector heeft het door alle technologische veranderingen al jaren moeilijk. Nadat Polare  met zijn 21 vestigigen in steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Leiden en Zwolle in 2012  failliet gaat, volgt een doorstart. Ook een fikse reorganisatie mag niet baten, in februari 2014 gaat het definitief mis. De boekenwinkels zijn vervolgens apart verkocht, maar velen blijven open. Wel vaak in kleinere vorm en op andere locaties.

Siebel

Volledig scherm
© anp

Juweliersketen Siebel is een voorbeeld dat een bankroet niet altijd slecht afloopt. Na het faillissement heropenen 30 van de 35 vestigingen onder de vlag van nieuwe eigenaar Moscow Juwelry Factory. Met succes: vorig jaar komen er zelfs zes nieuwe zaken bij.

Mexx

Volledig scherm
© anp

De uit 1986 stammende modeketen Mexx redt het ook niet en gaat in december 2014 failliet. Turkse kleding en retailconcern Eroglu neemt daarop enkele tientallen winkels over, waarvan acht in Nederland. Het merendeel van de 315 vestigingen in Europa sluit. In Nederland blijven 200 van de 500 banen behouden.

Niet de enige gesneuvelde ketens

Bovengenoemde formules zijn de meest recente en bekendste voorbeelden. Ze zijn echter lang de enige niet. In 2015 sneuvelen ook kledingketens Thom Broekman, Geddes & Gillmore en Telstar Holding, net als schoenenzaken Ardenberg, House of Shoes en Taft.

In 2013 gaan elektronicazaak de Harense Smid, reisorganisatie OAD, kledingketen Henk ten Hoor, elektronicaketen De Block en gameszaak E-Plaza failliet.

En in 2012 is het einde oefening voor de kledingwarenhuizen van Piet Kerkhof op de fles, net als poster en wenskaartketen Expo en cosmeticaketen Sabon.