Mensen met een laag inkomen zijn vaker slachtoffer van berovingen en diefstal
Volledig scherm
Mensen met een laag inkomen zijn vaker slachtoffer van berovingen en diefstal © Mark Reijntjes

Dief steelt vaak van de armen

Hoe lager je inkomen, hoe groter de kans dat je ook nog eens slachtoffer wordt van inbraak. Volgens het CBS zijn Nederlanders met een laag inkomen zijn vaker het slachtoffer van vermogensdelicten. Zij worden 25 procent meer getroffen door woninginbraken, fietsendiefstallen en berovingen. 

Volledig scherm
© anp

Dit blijkt uit het rapport ‘Armoede en sociale uitsluiting 2018’ van het CBS. Van de lage inkomens gaf 16 procent aan slachtoffer te zijn van een vermogensdelict, tegenover 12 procent van de mensen die wat meer geld te besteden hebben.

De oorzaak van het toch opmerkelijk verschijnsel ligt bij de woonplaats van de slachtoffers. ,,In gemeenten met relatief veel lage inkomens is doorgaans meer criminaliteit dan in gemeenten met een hogere sociaaleconomische status”, zegt Marion van den Brakel van het CBS. 

Schamel

Quote

Als je in een villawijk je deur open laat staan, is de kans dat de buren iets komen stelen minder groot dan in een arme buurt

Maarten Kunst, criminoloog

Oftewel: mensen met weinig geld wonen vaak in een buurt waar meer boeven wonen. ,,Mensen met een laag inkomen wonen vaak in de buurt van andere mensen met een laag inkomen. En een laag inkomen kan een motief zijn om te gaan stelen, een manier om je schamele inkomen te kunnen aanvullen”, legt criminoloog Maarten Kunst van de Universiteit Leiden uit. 

Mensen met een hoog inkomen hebben minder vaak een reden voor het plegen van een diefstal. Kunst: ,,Als je in een villawijk per ongeluk je voordeur open laat staan, is de kans minder groot dat je buren toeslaan. Zij leven waarschijnlijk ook in rijkdom en zijn minder gemotiveerd om iets mee te nemen.”

Daarnaast is er nog een verklaring waarom lage inkomens vaker slachtoffer zijn van criminaliteit. Hun woningen zijn simpelweg minder goed beveiligd. ,,De deur van een rijtjeshuis in een straat met goedkope woningen is vaak veel gemakkelijker te forceren dan die van een duurder huis. Dat ligt aan het materiaal van de deur en aan de sloten. Goed hang- en sluitwerk is behoorlijk prijzig”, aldus Kunst. 

Gelegenheidsdieven

Arme huishoudens worden dan ook vaker bezocht door gelegenheidsdieven. Deze criminelen zijn vaak slecht voorbereid en slaan alleen toe als er een goede gelegenheid is. Dat kan een openstaand raam zijn, maar ook een slecht beveiligde woning. 

Sommige gemeentes geven subsidie op inbraakwerende maatregelen als sloten en camera’s. Soms voor de hele gemeente, soms alleen voor inwoners van buurten waar veel wordt ingebroken. Kunst is kritisch op dergelijke maatregelen. ,,Het werkt wel. Het probleem is echter dat de criminaliteit zich vervolgens kan verplaatsen naar een aangrenzende wijk.”