Volledig scherm
© ANP

Dieven azen op elektrische fietsen

De elektrische fiets is bij dieven in trek. Volgens verzekeraar Enra verdwijnen ze massaal naar het buitenland, met name naar Oost-Europa. Naar schatting gaat het dit jaar al om 25.000 e-bikes, ter waarde van 45 miljoen euro.

Volgens verzekeraar Enra zijn het met name professionele dievenbendes die op de dure fietsen uit zijn. Enra is marktleider op het gebied van fietsverzekeringen. In 2011 werd 7 procent van bij haar verzekerde elektrische fietsen gestolen. Dat is nu opgelopen tot 14 procent.

Uit concurrentieoogpunt wil Enra niet al te veel kwijt over de cijfers, maar Unigarant, de andere grote fietsverzekeraar, bevestigt dat de diefstal van e-bikes in het hele land toeneemt.

'En niet alleen in de grote steden. Laatst werden er in het oosten van het land tijdens een kerkdienst acht gestolen. De e-bikes worden in een busje geladen en in een afgelegen loods in alle rust ontdaan van de sloten,' zegt Enra-directeur Henk van den Berg.

Occasions
Enra zegt dat veel gestolen elektrische fietsen op een uitgekookte wijze 'geëxporteerd' worden. 'Er worden bij een rijwielhandelaar twintig occasions - gewone fietsen - gekocht en nog dezelfde dag doorverkocht. Vervolgens gaan er twintig gestolen e-bikes uit een loods in de aanhanger. Worden de - vaak OostEuropese - dieven ergens in Zuid-Duitsland aangehouden, dan kunnen ze gewoon de aankoopbon voor twintig tweedehands fietsen laten zien.'

Lees meer in het AD van vandaag.