Volledig scherm
Het Digital Trust Center geeft kleine ondernemers advies over digitale veiligheid. © ANP XTRA

Digitaal expertisecentrum voor mkb-ondernemers

Ondernemers kunnen vanaf nu met al hun vragen over cyberveiligheid terecht bij het Digital Trust Center. Het vorig jaar door het ministerie van Economische Zaken aangekondigde expertisecentrum en de bijbehorende website gaat vrijdag officieel de lucht in.

Het nieuwe Digital Trust Centrum werkt nauw samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar waar het NCSC zich richt op bedrijven en organisaties die gaan over de kritische infrastructuur van Nederland - oa telecom- en energiebedrijven, Schiphol, de overheid zelf - richt het DTC zich op gewone ondernemers.

Ze kunnen er terecht voor praktische adviezen en vragen over veilig digitaal ondernemen. Aanleiding voor het nieuwe centrum is de alsmaar groeiende cybercriminaliteit wereldwijd.

Een enorme omvang heeft het Digital Trust Center niet, jaarlijks stelt Economische Zaken er 2,5 miljoen euro voor beschikbaar. De staf telt maximaal zo'n 10 tot 15 mensen. 

 Niet veel voor een doelgroep van 1,6 miljoen bedrijven, maar het nieuwe centrum gaat bedrijven dan ook niet één op één helpen. Het geeft zijn adviezen vooral online, waarbij vooral op de groep MKB-bedrijven wordt gemikt die nog weinig digitaal zijn. 

Back-ups

Quote

Het Digital Trust Center helpt onderne­mers hun digitale weerbaar­heid te verbeteren

Mona Keijzer, staatssecretaris EZ & Klimaat

Zo vallen op de website van het Digital Trust Center  ‘5-basis principes van veilig digitaal ondernemen’ te lezen. Verder wordt bedrijven tips en tools geboden, bijvoorbeeld voor het veilig omgaan met persoonsgegevens, het maken van back-ups en de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. 

Daarnaast stimuleert het DTC dat ondernemers in groepen hun cyberweerbaarheid gaan opzetten. Daarvoor is een subsidieregeling van 1 miljoen euro opgezet, waarvoor inmiddels vijftien inschrijvingen zijn.

Staatssecretaris Mona Keijzer denkt dan ook dat het DTC van waarde kan zijn voor bedrijven. ,,Voor het midden- en kleinbedrijf biedt digitalisering grote economische kansen. Een belangrijke voorwaarde om deze groeikansen optimaal te kunnen benutten, is een goede digitale weerbaarheid van ondernemers. Het Digital Trust Center helpt ondernemers om dit zelfstandig te verbeteren.”