Digitaal systeem vervangt nee-ja-sticker op de brievenbus
Iedereen in Nederland kan de bekende nee-ja-sticker of nee-nee-sticker volgend jaar van de brievenbus halen. De folderbranche komt namelijk met een nieuw digitaal systeem waarbij mensen online of telefonisch kunnen aangeven of ze wel of niet folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen.
Het systeem heet InMijnBus. Ieder huishouden ontvangt straks een kaart met daarop onder meer een QR-code die verwijst naar een site waar je je voorkeur kunt aanpassen. Voor wie niets doet blijft de situatie zoals die nu is, want folderbezorgers zullen eerst overal in Nederland noteren welke adressen wel en welke geen sticker hebben.
,,Op deze manier willen we folders voor de toekomst behouden”, zegt voorzitter Thomas Hopman van MailDB, de brancheorganisatie die de huidige brievenbusstickers uitgeeft. Een op de drie huishoudens geeft volgens Hopman nu via een sticker aan dat ze geen folders willen. Hij denkt dat dit aantal alleen maar toeneemt als er niets verandert. Er zijn ook al meerdere gemeentes die de zaken hebben omgedraaid. Daar krijgen alleen mensen met een speciale ja-sticker nog ongeadresseerd reclamedrukwerk.
,,In de praktijk vinden veel huishoudens een sticker halen ‘gedoe’ of een sticker plakken ontsierend. Het is tijd voor een moderner alternatief”, vindt Hopman. In het nieuwe systeem is het bewust heel makkelijk gemaakt om de voorkeur aan te passen. Dit is onder meer gedaan met het oog op duurzaamheid, vertelt de branchevoorman. Dan kan je ook regelen dat je even geen folders ontvangt als je op vakantie bent, of juist wel in de decembermaand als de feestdagen eraan komen.
Proeven
Voor de circa 40.000 folderbezorgers in Nederland brengt het nieuwe systeem wel een uitdaging met zich mee. Dit zijn veelal jongeren, want 70 procent van de bezorgers is volgens MailDB nog geen 17 jaar. Zij moeten straks op speciale looplijsten of in een app kijken op welke adressen ze wel drukwerk mogen bezorgen en waar niet.
Vanaf april dit jaar vinden eerst nog proeven plaats in verschillende wijken. Komende zomer zullen dan de eerste steden overgaan naar InMijnBus en volgend jaar moet heel Nederland over zijn. Voor die tijd komt er ook nog een publiekscampagne. Daarin wil MailDB de veranderingen extra onder de aandacht brengen.
Hopman denkt dat er uiteindelijk wel minder folderontvangers over zullen blijven. Maar daar staat volgens hem tegenover dat mensen die straks nog folders krijgen hier wel bewuster voor hebben gekozen. Dat zijn precies de mensen waar adverteerders het meest geïnteresseerd in zijn.
Ja-ja-stickers
Veel gemeenten willen het ‘stickersysteem’ omdraaien (geen folders tenzij) om de hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk en daarmee de belasting voor het milieu te verminderen. Daarbij gaat het om de invoering van ja-ja-stickers. Reclamefolders mogen dan alleen nog worden bezorgd in brievenbussen met zo'n sticker. Wie geen sticker op de brievenbus heeft, ontvangt geen reclamedrukwerk meer, maar krijgt wel de huis-aan-huisbladen in de bus.
Over de invoering van de ja-ja-stickers is landelijk juridische strijd gevoerd, omdat de reclamefolderbranche vreest voor omzetverlies. Ze waarschuwde eerder al dat het ‘gevaar’ zou ontstaan dat met het nieuwe systeem de huis-aan-huisbladen uit veel meer reclame gaat bestaan, om toch nog veel bereik te houden.
Folderbedrijven
Een aantal gemeenten voerde de ja-ja-stickers al in. Daaronder Amsterdam, waar inwoners sinds 1 januari 2018 zo op hun brievenbus kunnen laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen folders en huis-aan-huis-bladen in de bus. Folderbedrijven strijden al sinds de invoering tegen de ja-ja-sticker. Na een eerste rechtszaak en een hoger beroep in 2019 kreeg Amsterdam in september vorig jaar gelijk van de Hoge Raad.
De gemeente Rotterdam voerde het ‘omgekeerde’ systeem begin vorig jaar in, Utrecht deed dat een jaar eerder al. Het college van B&W koos ervoor om in plaats van de bekende Ja/Nee en Nee/Nee-stickers een veel striktere regel te hanteren. Geen sticker op de deur betekent géén drukwerk meer in de brievenbus. De domstad hoopt zo de papierverspilling te verminderen.
Huis-aan-huiskranten luidden in januari 2020 de noodklok in een brandbrief aan minister Arie Slob (Media) en de VNG. Ze vrezen dat het Utrechtse voorbeeld om huis-aan-huiskranten uit milieuoogpunt te weren in meer steden navolging krijgt. Dat betekent ‘de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek’, meent branchevereniging NNP.
Heb jij een nee-ja-sticker op de brievenbus?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
14
Loonsverhoging KLM is volgens bonden sigaar uit eigen doos
Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt alsnog alle lonen voor haar medewerkers. Nadat in coronatijd afgesproken loonsverhogingen werden bevroren vanwege de noodhulp die het bedrijf ontving, krijgen KLM’ers er nu 5 procent bij. -
PREMIUM
Ja-sticker in Deventer vanaf 1 januari, voor wie nog wél reclame door de brievenbus wil
In Deventer geldt vanaf 1 januari de Ja-sticker, die mensen op de voordeur kunnen plakken om reclamefolders te te blijven ontvangen. -
Geen ja-sticker op de brievenbus? Vanaf december ontvang je dan geen ongeadresseerde reclame meer
Vanaf woensdag 22 december dit jaar mag ongeadresseerd reclamedrukwerk in Amersfoort alleen nog bezorgd worden bij een woning, bedrijf of woonschip als de bewoner of gebruiker een ja-sticker op de brievenbus heeft. Met deze maatregel wordt bespaard op papier, inkt en vervoer. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
met video
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
29 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCccc de Bruin
Betsie Reijchard
Van Wessel
Ralph K
Willem Duyvis