Volledig scherm
De krant lezen op een tablet wordt goedkoper © ROBIN UTRECHT

Digitale krant wordt goedkoper

Het btw-tarief voor gedrukte en digitale media kan eindelijk worden gelijkgetrokken. Europese regels die een gelijke fiscale behandeling tot dusver verhinderen, zullen binnenkort verdwijnen, meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) aan de Tweede Kamer.

Daarmee zou een einde komen aan de regel dat voor de papieren krant het verlaagde tarief geldt, dat volgend jaar stijgt van 6 naar 9 procent, terwijl de e-paper in het hoge tarief van 21 procent valt. Hoekstra verwacht dat er komende dinsdag na jaren van gesteggel een akkoord worden bereikt in het Brusselse overleg met collega-ministers.

De doorbraak liet lang op zich wachten, omdat Tsjechië dwarslag, terwijl eensgezindheid nodig was om de regelgeving aan te kunnen passen. ,,In de laatste onderhandelingsfase heeft Tsjechië zijn bezwaren ingetrokken”, aldus Hoekstra.

Achterhaald

Daarmee is de weg vrij om het btw-tarief voor e-publicaties te verlagen. D66-Kamerlid Joost Sneller hoopt dat het kabinet die verandering dit jaar nog aan de Kamer voorlegt, zodat digitale media komend jaar al goedkoper kunnen worden. ,,Vooral jongeren lezen niet meer de papieren krant aan de ontbijttafel. Steeds vaker lezen we de krant of het e-book op de iPad of telefoon in de trein. Online is de toekomst, en het onderscheid in prijs is achterhaald en onlogisch”, stelt hij.

Hoekstra tempert echter de verwachtingen. ,,Ik wil dit graag snel gaan regelen, maar ik ben ook voor een ordentelijk proces”, schrijft hij. Een en ander zal afgestemd moeten worden met de uitgeefsector en de minister van Onderwijs, die over media gaat. Als de wetgeving klaar is, heeft de Belastingdienst minstens drie maanden nodig om de aanpassingen door te voeren. 

Daarnaast moet het kabinet nog besluiten hoe het omgaat met de gederfde inkomsten die een laag tarief voor digitale media met zich meebrengen. ,,Ik kan daarom in dit stadium geen zekerheid geven over een termijn”, aldus Hoekstra.