Volledig scherm
Dijsselbloem wordt in het Europarlement welkom geheten door voorzitter Jean-Claude Juncker © epa

Dijsselbloem: Bankenunie snel afronden

Nederland gaat het komende halfjaar als Europees voorzitter alles op alles zetten om snel de laatste stappen voor een bankenunie te zetten. Een politiek akkoord over een in 8 jaar te realiseren Europese spaargarantie - net als nu een ton per rekening - is het sluitstuk.

Quote

Het herstel is zeer fragiel. We mogen niet achterover leunen

Jean-Claude Juncker
Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem © epa

,,Als we één les uit de crisis kunnen trekken, dan is het dat we projecten moeten afmaken en niet met half voltooide instellingen moeten werken," aldus Jeroen Dijsselbloem dinsdag in Straatsburg.

Volgens de eurogroepvoorzitter is de bankenunie, die de risico's van omvallende banken bij aandeelhouders en schuldeisers legt in plaats van bij de belastingbetaler, 'belangrijker dan welk project ook' om tot economisch herstel te komen. Europa blijkt te vaak halverwege steken en heeft in zijn crisisbestrijding ook fouten gemaakt, erkende hij. ,,Natuurlijk hebben we fouten gemaakt, we moesten in haast en in onbekend terrein noodinstrumenten opbouwen."

Maar behalve in Griekenland, aldus de Nederlander, is er intussen wel overal groei en ook in Griekenland komt die er: ,,Wees niet negatief over wat we hebben verwezenlijkt." Om vervolgens te pleiten voor een economische en monetaire unie die schokbestendig is én voor afbouw van de nog steeds hoge schuld 'van landen, huishoudens en soms het mkb'.

Dikke zoen
Dijsselbloem zorgde dinsdag voor een absolute primeur door als eerste eurogroepvoorzitter ooit in volle zitting het Europrese halfrond in Straatsburg te betreden. Het leverde hem een dikke zoen van CDA-leider Esther de Lange en een ferme handdruk van Parlementsvoorzitter/partijgenoot Martin Schulz op. Die sprak van 'een stap vooruit voor de democratie'.

Net als zijn voorganger gaat Dijsselbloem zowat elke 3 maanden in debat met de financieel en economisch specialisten van 'Econ', maar nooit met het voltallige EP. 'Erg intimiderend', vond hij de imposante zaal met 751 Parlementariërs, maar in zijn inleidende praatje was daar weinig van te merken. Hooguit daarna, toen hij in het verkeerde bankje plaatsnam. ,,Dat is voor de staatshoofden," corrigeerde Commissievoorzitter Juncker meteen. ,,Dat wordt u vast ook nog, maar nu moet u ergens anders gaan zitten."

Fragiel
In het debat waarschuwde Juncker, zelf eurogroepvoorzitter vóór Dijsselbloem, dat de crisis niet voorbij is: ,,Het herstel is zeer fragiel. We mogen niet achterover leunen." Dijsselbloem was dat met hem eens. ,,We kunnen niet blijven rekenen op gunstige factoren als de lage olieprijs en het ondersteunende beleid van de ECB. Hervormingen en groei moeten we hebben."

Meer had het Parlement niet nodig om in zijn klassieke links/ rechts-modus te vervallen. Want groei wil iedereen, maar zeker rechts vreest voor oplopende schulden. ,,U bent hier in een verdeeld Parlement," aldus Vlaams Belanger Gerolf Annemans. Dijsselbloem: ,,Dat is heel goed, ik ben zelf 10 jaar Kamerlid geweest. Als je daarna maar tot gezamenlijk beleid kunt komen."

  1. Blokkerkoning Dirk B. (59) uit Waddinxveen wordt verdacht van oplichting: ‘Ik ben erin geluisd’
    PREMIUM

    Blokkerko­ning Dirk B. (59) uit Waddinx­veen wordt verdacht van oplichting: ‘Ik ben erin geluisd’

    Dirk B. (59), de kersverse eigenaar van Blokker België, is onderwerp van politieonderzoek en moet binnenkort als verdachte in een strafzaak voor de rechter verschijnen. Dat bevestigt B. zelf, telefonisch vanuit zijn verblijfplaats in België. ,,De politie denkt een megafraude op het spoor te zijn, maar van de beschuldigingen aan mijn adres klopt niets”, zegt de geboren en getogen Waddinxvener.